Третият епизод от втори сезон на подкаста за медийна грамотност

...
Третият епизод от втори сезон на подкаста за медийна грамотност
Коментари Харесай

В епизод 3 на МеГра: Как социалните мрежи стават инструмент за дезинформация

Третият епизод от втори сезон на подкаста за медийна просветеност на Българска национална телевизия " МеГра “ е отдаден на дезинформациите в обществените мрежи. В поредицата ще бъде припомнен случай, в който няколко учебни заведения се опразниха безусловно за няколко часа след втълпяване на суматоха във фейсбук групи. Тази и други сходни обстановки ще бъдат коментирани от водещата на " По света и у нас “ Аделина Радева, водещата на " Денят стартира “ Христина Христова и репортерите Татяна Йорданова и Милена Кирова.

Епизодът на " МеГра “ ще обърне внимание и на един от най-емблематичните случаи на дезинформация и непозволено потребление на персоналните данни в обществените мрежи - въпросът с " Кеймбридж Аналитика “. Как компанията се добра до персоналната информация на 87 милиона души; по какъв начин оказа помощ за успеха на Доналд Тръмп; за какво всички " проспаха “ обстановката и до какво може да докара таргетирането на аудитории и генерирането на подправени вести - това са единствено част от въпросите, които ще намерят отговор в подкаста.

Третият епизод на " МеГра “ дава и съответни насоки, защо да внимават потребителите, когато попаднат на съмнителна информация или профил. " Доверявайте се единствено на одобрени медии, а в случай че имате подозрение - проверявайте дадена информация в няколко източника. В наши дни редица уеб сайтове преписват едни и същи текстове. Затова, в случай че видите идентична вест в разнообразни, непознати уеб сайтове - имайте едно мислено! “ - това е единствено един от препоръките към всички, които прекарват повече време в обществените мрежи.

" Вярвам, че този епизод може да бъде потребен на доста хора, изключително на младите консуматори - не просто, тъй като тематиката е настояща, а поради редица проучвания, съгласно които доверието в обществените мрежи стига даже до 70-80%. “, отбелязва водещият на подкаста и член на УС на Българска национална телевизия Антон Андонов.

Епизодите от поредицата може да чуете в подкаст и YouTube каналите на Българска национална телевизия.

" МеГра “ /сезон 2/ се осъществя с финансовата поддръжка на Европейския парламент, а всички епизоди на поредицата са налични за слушане, в обновените уеб сайтове и, в подкаст и YouTube каналите на Българска национална телевизия.

Официален канал на Българска национална телевизия

Официални подкаст канали на Българска национална телевизия:

Spotify:

Soundcloud:

Аpple Podcasts:

Гугъл Podcasts:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР