Третият Доклад за върховенството на правото (или на закона, както

...
Третият Доклад за върховенството на правото (или на закона, както
Коментари Харесай

Време е за препоръки – днес ще бъде публикуван Докладът за върховенство на правото

Третият Доклад за върховенството на правото (или " на закона ", както е по-популярен в България) в Европейския съюз би трябвало да бъде оповестен през днешния ден от Европейската комисия и една от предстоящите новости е той да съдържа съответни рекомендации.

Досега в Брюксел се въздържаха от потреблението на подобен детайл, с цел да съдържа документът единствено констатации, а националните управляващи и институции да намерят сами най-подходящия метод да решат посочените проблеми. Така и Еврокомисията си спестяваше обвинявания, че дава рекомендации без да схваща в дълбочина и подтекст националните особености.

Но в годишната си тирада ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели на 15 септември 2021 година в Европеския парламент, че " от 2022 година отчетите Върховенство на правото ще съдържат характерни рекомендации към страните членки ".

В случая с България такива рекомендации съдържаше до момента Механизмът за съдействие и инспекция, настоящ от 2007 година насам. Той не е анулиран, само че от известно време по него не се сформират годишни отчети и успеваемостта му, доколкото я имаше, е замразена. В Доклада за господство на правото не е планувана някаква глоба за страните, които подценяват направените рекомендации.

Евродепутати желаеха Еврокомисията да е по-активна за върховенството на правото в България -.

Но при обвързването на достъпа до средствата за възобновяване от пандемията със спазването на върховенството на закона и демократичните правила. Той бе въведен най-много поради протичащото се в Унгария и Полша. Междувременно те изгубиха каузи в Съда на Европейски Съюз, с които се опитваха да анулират действието на механизма и против тях започнаха процедури за лишаване правото им на глас в делата на Европейски Съюз.

Европейската комисия утвърди полския План за възобновяване и милиардите по него, само че под изискване, че достъпът до тях ще стане действителност, когато Варшава си поправи законите, възвърне независимостта на правораздавателната система и спре да постанова политически надзор над медиите. Това бе посрещнато с остри рецензии в Европейския парламент, само че ролята на Полша в подкрепяне на нападнатата от Русия Украйна и приемането на милиони украински бежанци постановяваше някакъв политически компромис.

Унгария, от своя страна, попадна във все по-дълбока изолираност, в това число от Полша, и на рецензиите, включително по какъв начин бяха извършени тази година изборите с следващата огромна победа на Виктор Орбан и " Фидес " отвръща, че няма такова нещо.

Второият основен детайл е обещанието на Фон Дер Лайен, че особено ще отбрани " една от свободите, даващи глас на всички останали свободи - медийната независимост ".

За да спре тези, които я заплашват и да отбрани независимостта на издателите, тя даде обещание Закон за медийната независимост. Той и се чака да бъде подготвен през третото тремечие на 2022 година

 Време е за рекомендации – през днешния ден ще бъде оповестен Докладът за господство на правото
© audiovisual.ec.europa

Третият нов миг е, че към този момент работи Европейската прокуратура, проверяваща изключително огромни злоупотреби с евросредства и защитавата с покачване на обвинявания финансовите ползи на Европейски Съюз.

Докладът е един и съдържа обособени глави за всяка страна членка. Досега това са 20-ина страници, чиято подготовка стартира при започване на годината със събиране на информация от националните държавни управления, отзиви от най-различни участници в оценените браншове, обстоятелства и изводи от други институции в Европа. Структурно последния път текстът бе разграничен на 4 тематики:
Годишният уточни, че прокуратурата в България е следена от основен прокурор със суперправомощия, както и голям брой проблеми в системата, за които медиите и критиците на властта пишат и приказват от години.
Гешев за следващ път се оплака в Европа от напън върху прокуратурата -.

Ето каква пишеше в уводната част на отчета:
Днес ще се разбере дали Европейската комисия е забелязала някакво раздвижванеи смяна по изброените проблеми. Както и какви рекомендации дава за разрешаването им.

Натискът на Европейската комисия, Европейския парламент и държавните управления на страните членки пораства поради войната в Украйна. Причината е, че Европейски Съюз би трябвало да позволи най-сериозната си вътрешна рецесия - тази с върховенството на закона, свободата на медиите и отбраната на фундаментални полезности. Става все по-остър въпросът по какъв начин Европа претендира да пази свободния свят и изисква от претендентите за участие, когато не може да вкара ред вкъщи.

 Време е за рекомендации – през днешния ден ще бъде оповестен Докладът за господство на правото
© audiovisual.ec.europa
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР