Третият ден от посещението на вицепрезидентът Илияна Йотова в Хърватия

...
Третият ден от посещението на вицепрезидентът Илияна Йотова в Хърватия
Коментари Харесай

Йотова дари книги на университета в Загреб


Третият ден от визитата на вицепрезидентът Илияна Йотова в Хърватия стартира с поднасяне на венец пред паметника на Иван Вазов, който се намира в парка на гр. Загреб. Около паметника са посадени 30 български рози, подарени от посолството ни в Хърватия във връзка 30 години от дипломатическите връзки сред двете страни.  

След това вицепрезидентът посети Загребския университет, където се срещна със студенти, учещи български език. Йотова подари книги на катедрата по Български език и литература. В словото си тя акцентира че е щастлива в навечерието на Деня на будителите да гостува на философския факултет на Загребския университет.



„ След присъединението на България към Европейски Съюз, българският език е един от европейските езици.Наред с британски, френски, испански е добре да се учат и по-малко известни езици, като българския, да вземем за пример. В нашата страна през последните години е нараснал ползата към хърватския език ”, акцентира Йотова пред студентите. Тя описа за идна среща на учени по славистика от целия свят в София. Срещата е от 7 до 9 ноември и е проведена от вицепрезидента.  Вицепремиерът описа за летните семинари по славистика, които се провеждат във Велико Търново и София.

Студентите сложиха въпроса за увеличение на преподавателите по български език и за разширение броя на семинарите. Питаха и каква е опцията за проучване на филантропични специалности в България.  



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР