Трети хеликоптер се включи в гасенето на пожара в панагюрското

...
Трети хеликоптер се включи в гасенето на пожара в панагюрското
Коментари Харесай

Частично бедствено положение в Елшица, пратиха трети хеликоптер

Трети хеликоптер се включи в гасенето на пожара в панагюрското село Елшица, където във вторник бе оповестено отчасти бедствено състояние, заяви Нова.

Заместник министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов дойде на място.

„ Основно държавни горски територии са наранени. Доколкото разбрах има и аграрни територии. За страдание иглолистните масиви може да бъдат повредени окончателно и да се наложи следващо тяхно залесяване, защото черният бор, който гори върхов, би трябвало да бъде отсечен”.

Преди обяд два хеликоптера се бореха с пламъците, които са обхванали над 2000 дка иглолистна гора.

Нощта против вторник беше напрегната. Пожарът заплаши две села, като стигна и до обитаеми къщи. Пламъците постановиха евакуацията на един мъж. Огънят е тръгнал от прилежащото село Левски и е стигнал до Елшица.

В огнен капан попадна и резерват за елени и сърни, като още през вчерашния ден беше разпоредено огражденията да бъдат отстранени, а животните – освободени.

През миналия ден екипи на пожарната в цялата страна бяха на крайник, с цел да реагират на подадените десетки сигнали за пожари.

„ Искам да успокоя хората. До извънредно сериозна обстановка не се стигна, с помощта на опита на пожарникарите”, сподели Трендафил Величков.

Втори боен хеликоптер се включи от рано сутринта да облива с вода огнената буря. По 10 километровия фронт на пожара огнеборците се борят с три огнища.

Тежка техника уширява просеките, с цел да спре пътя на огъня към селото. Теренът е мъчнопроходим. Гаси се на ръка. Сред доброволците е и жена, пристигнала от прилежащото село.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки посочи, че занапред ще се обясняват аргументите за пламъците. Според локалните поданици има две версии за пожара - че е тръгнал от незагасен фас на цигара или от съзнателно запалено стърнище в равнища.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР