Трети ден населени места във Врачанско бедстват напълно или частично

...
Трети ден населени места във Врачанско бедстват напълно или частично
Коментари Харесай

Бунт срещу ЧЕЗ! В Мездренско готвят гражданско неподчинение заради липсата на ток /снимки/

Трети ден обитаеми места във Врачанско бедстват изцяло или отчасти поради спиране на тока.
“Електропреносната мрежа е на попара”, оплакаха се жителите пред една от националните малките екрани.
Причината са пречупени от мокрия сняг стълбове и прекратени проводници за приблизително и ниско напрежение. Ситуацията със спряното електричество изнерви до краен лимит хората, останали на мрачно повече от два дни.
Някои даже заплашиха с гражданско непокорство – като мездренското село Горна Кремена, където неналичието на ток пресуши и чешмите в къщите.
Жителите признават, че без ток доста мъчно се гледат новородени деца и обясниха, че няма с какво да измият шишетата, стерилизаторите, а пералните не работят.
Някои доближават и до ограничения от миналите десетилетия – топят сняг, с цел да се изкъпят. А тези, които са на парно, вървят с батерии до Мездра и ги зареждат, с цел да имат отопление.
Студено е на открито, само че храната във фризерите без ток си отива. В тях са и прасетата, които стопаните по насила изклаха предходната година.
Според кметицата на Горна Кремена Светла Алексиева до обстановка с няколко денонощия без ток надали щеше да се стигне, в случай че междустълбията са били почиствани от дървета и клони или в случай че най-малко част от остарялата мрежа е била сменена в точния момент.
„ Два пъти съм звъняла на ЧЕЗ, като съм ги помолила да минат и да създадат профилактика. Това нещо не се случи, като са ни отсрочили до април “, акцентира тя.
Макар да не е енергетик, Нино споделя по какъв начин със сина си е обезопасил улицата, на която живее, откакто разкъсан проводник паднал на земята. Действал по съвет и прерязва жицата, тъй като в случай че пристигна ток – някой може да загине.
В Горна Кремена обмислят обсада на път поради тока. Очаква се и отговорът на ЧЕЗ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР