Третата стихосбирка на младия български поет Явор Янесовски - Сънуван

...
Третата стихосбирка на младия български поет Явор Янесовски - Сънуван
Коментари Харесай

Поетът Явор Янесовски: Всяка житейска мисия е обвързана с творчество, дори и извън изкуството

Третата стихосбирка на младия български стихотворец Явор Янесовски - " Сънуван шепот ", се трансформира в книга с идея. Премиерата ѝ беше през есента на 2023 година, а всички доходи от продажбите ѝ създателят подарява на съдружие " Операция Плюшено мече ". Организацията стои зад разнообразни благотворителни начинания, като една от тях е да оказва помощ на младежи с гений, само че без задоволително благоприятни условия, да преследват своя фантазия за реализация.В поддръжката за идеята се включва и художничката на картините към стиховете в " Сънуван шепот " - Павлина Тодорова.

За ролята на съпричастността, за силата на вярата и мястото на всеки човек и на всички нас, хората, в сътворяването на чудеса в сложния свят, в който живеем, приказва самият Янесовски от първо лице.

В едно от стихотворенията си в третата Ви стихосбирка „ Сънуван шепот “ – „ Фантазия “ - казвате, че „...хората не имат вяра в чудеса... “, и това е тъжно „...дори за свят, не отронил и сълза “. Вие вярвате ли в чудеса?

Чудесата са на първо място вътре в нас, само че те имат потребност от мощна и устойчива религия, с цел да покълнат, да разцъфнат. A е и доста значимо какъв смисъл влага човек в това... Дали е от таен темперамент, или пък нещо напълно друго.

Колкото до цитираното стихотворение, считам, там става дума за един характерен тип знамение, което всеки от нас заслужава да срещне в живота... стига да не е единствено част от съня му, както при лирическия воин във „ Фантазия “.

Явор Янесовски е роден през 1993 година, приключва бизнес администрация, само че се посвещава на поезията и изкуството. Дебютната му книга " Чакани вселени " е триумф, следват " Името на прелестта " и " Сънуван шепот ", за която създателят споделя, че е най-личната от трите. Младият стихотворец има вяра, че човек няма право да предава фантазиите си, а житейската си философия разказва с думите на Виктор Юго: „ На света има единствено две достолепия, на които можем и би трябвало да се прекланяме — това са гениалността и откровената добрина. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР