Третата доза ваксина срещу COVID-19 е много горещ картоф“ и

...
Третата доза ваксина срещу COVID-19 е много горещ картоф“ и
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов от ЕМА: Третата доза ваксина срещу COVID-19 е „много горещ картоф“

Третата доза ваксина против COVID-19 е „ доста парещ картоф “ и на този стадий Европейската организация по медикаментите /ЕМА/ не се е произнесла, като това следва да стане през октомври. Това сподели проф. Илко Гетов, представител на България в ЕМА по време на уебинар „ Правни и регулаторни въпроси по отношение на ваксинопрофилактиката на COVID-19 “, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му няколко въпроса би трябвало да бъдат дефинирани и записани в продуктовата информация – по кое време се предлага, дали да бъде след шест или осем месеца след предходната имунизация, дали ще важи за лица над 12 години, над 16 години или над 18 години, по кое време и по какъв начин ще бъде измерена ваксиналната отбрана и дали тя е отслабена.

ЕМА работи по ускорена оценка на тези данни за отговор на страните, посочи проф. Гетов.

Официална локална рекомендация за трета доза има в 10 страни, измежду които е и България. В 13 страни тематиката още се дискутира, а в седем страни тематиката за трета доза ваксина не се разисква, а се изчаква решението на ЕМА, изясни той.

В света са сложени 5,5 милиарда дози ваксина, а под един % е вероятността от поява на нежелани лекарствени реакции, сподели още проф. Гетов.

По думите му данните демонстрират, че доминират несериозните постваксинални реакции, като най-засегнати са хората във възрастовата група 18-64 год.

В света е имунизиран огромен % от популацията, само че България е прекомерно надалеч от него, добави още той. Към 14 юли 2021 година данните демонстрират, че когато в общата популация доминират изцяло имунизирани, общият риск от заразяване остава невисок, уточни проф. Гетов.

Като сериозен проблем дефинира проф. Гетов, че за пациенти от всички възрастови групи има риск да стигнат до интензивни грижи.

Другият доста огромен проблем е продължителният COVID-19 – признаците не престават повече от три седмици след възобновяване от острото заболяване, като най-засегнати от него са хората над 50-годишна възраст, добави той.

Към момента от ЕМА се правят оценка документите на пет ваксини, разискват се 219 лечения против коронавирусната инфекции, а 66 ваксини са разпознати с капацитет за по-нататъшно създаване и оценяване на характерностите за качеството, сигурност и резултатност, уточни още проф. Гетов.

Разрешението за приложимост на имунизациите против COVID-19 „ под изискване “ по никакъв метод не е обвързвано с компромис по отношение на качеството и сигурността на имунизациите, акцентира Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите. Този тип позволение визира единствено съкратения период, в който е обещано разрешението за приложимост.

До тази година огромна част от известията за нежелани лекарствени реакции бяха правени от медицински експерти и фармацевтични компании, само че за имунизациите против коронавирусната зараза 90 на 100 от известията са били от немедицински експерти, което удостоверява публичния интерес и демонстрира, че напъните на институциите и на медиците са дали резултат, добави Кирилов.

По думите му до момента е имало близо 3400 известия, свързани с нежелани реакции след имунизиране, което е 1.3 известия на хиляда сложени дози.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР