Третата българска изложба в Лувъра ще представя изкуството и културите

...
Третата българска изложба в Лувъра ще представя изкуството и културите
Коментари Харесай

Скандал! Българска изложба в Лувъра ще бъде представена в отдел Ислямско изкуство

 Третата българска галерия в Лувъра ще показва изкуството и културите у нас от XVI до XVIII век, т.е. по времето на османското господство, тъй като такова е настояването на световноизвестния музей във Франция. Такива уточнения даде министърът на културата Боил Банов пред публицисти в Народното събрание през днешния ден. 

В четвъртък шефът на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките доцент доктор Емануел Мутафов изпрати отворено писмо, в което декларира, че изложбата ще съставлява страната ни като " европейска Турция ". Според Банов това изказване е несериозно.

" Аз не съм ксенофоб. Този въпрос дори не желая и с подсмихване да отговоря, тъй като ще бъде несериозно. Това е част от нашата история. Като приказваме за XVI до XVIII век, има доста неща, свързани с исляма, само че има и доста неща, които не са свързани с него. Това е нашата история, това са полезности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната черква и така нататък ", сподели още Боил Банов. По думите му решението е взето още през 2016 година, а концепцията на служебното държавно управление на Румен Радев била с тази галерия да бъдем показани по време на европредседателството.

По информация на уеб страницата на Министерството на културата от края на ноември м.г. шефът на Лувъра Жан-Люк Мартинез е изпратил писмо до Боил Банов, в което се споделя: " Имам удоволствието да Ви потвърдя, че в границите на съдействието сред нашите две институции Лувърът ще показа изложбата с работното заглавие все още " Изкуство и култури в България (XVI до XVIII век) " през лятото на 2020 година ", написа " Дневник ".

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра в Париж от края на юни до края на ноември 2020 година или до началото на януари 2021 година, според от опциите на двете страни и на институциите, които работят за този план, се показва в писмото. В изложбата ще бъдат показани към 60 емблематични за интервала експоната от разнообразни области, които ще разрешат да бъдат проследени главните трендове и взаимоотношения сред материалната и духовната просвета, се показва на уеб страницата на министерството. Според информацията за задачите на организирането на изложбата ще бъде основан формален теоретичен комитет от специалисти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти, а Лувърът ще създаде и разгласява и специфичен илюстриран азбучник на всички показани творби.

Според доцент доктор Емануел Мутафов половината от експонатите, които би трябвало да бъдат включени в изложбата, не са били свързани с бита и изкуството на християните по нашите земи. По думите му до иконите ще има ятагани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР