Трета авиационна база в Граф Игнатиево навършва днес, 17 март,

...
Трета авиационна база в Граф Игнатиево навършва днес, 17 март,
Коментари Харесай

Навършват се 70 години от създаването на авиобаза Граф Игнатиево

Трета авиационна база в Граф Игнатиево навършва през днешния ден, 17 март, 70 години от своето основаване. Това е най-голямото и боеспособно съединяване на Военновъздушните ни сили, правоприемник на образувания 19-ти унищожителен авиационен полк. От основаването си на 17 март 1951 година до през днешния ден военното формирование носи непрестанно бойно дежурство, като обезпечава защитата и защитата на въздушните граници на страната ни в интегрираната система за противовъздушна защита на НАТО.

„ Авиобазата е не просто дом на изтребителите - тя е школа, съхранила и надградила опита на генерации командири, летци, инженерно-технически и осигуряващ състав, които следваха фантазията да пазят небето ни чисто и свободно ". Това показва командирът на Трета авиационна база бригаден военачалник Николай Русев в обръщението си към персоналния състав във връзка празника.

Бригаден военачалник Русев отбелязва приноса на генерации летци и авиационни експерти през миналите седем десетилетия, на които от първото бойно дежурство в авиобазата до през днешния ден Военновъздушните сили дължат възхода си.

„ Именно в годината на този показателен празник стартира новото възобновление на нашето бойно летище и ние сме хората, които времето избра за това дело. Ще поставим основите на неговата рационализация и ще извървим дружно пътя на цялостното му създаване. Няма да жалим сили и наред с осъществяването на летателната активност, бойните наряди и ежедневните задания, ще подготвим летателния и инженерно-техническия състав за новия многоцелеви аероплан ", декларира командирът на авиобаза Граф Игнатиево.

По мотив 70-годишнината от основаването на авиобазата специфичен посетител на военнослужещите на 18 март ще бъде о.з. подполковник Ангел Кибарски. Той е един от първите летци, усвоили реактивната авиация в България от летище Граф Игнатиево през далечната 1951 година Събитието се провежда и във връзка неговия рожден ден, когато о.з. полковник Кибарски ще навърши 91 години. На срещата ще участва командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Личният състав на Трета авиобаза се приготвя за формалното честване на празника на 24 юни 2021 година Предвижда се на 26 юни 2021 година авиобазата да отвори порти за приятелите на авиацията, когато ще се организира открит летателен ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР