Тресе се светът от новината, че президентът на САЩ Доналд

...
Тресе се светът от новината, че президентът на САЩ Доналд
Коментари Харесай

Тръмпокалипсисът тръгна от Ерусалим

Тресе се светът от новината, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп има намерение да разгласи преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим (виж стр. 18). Подобен ход ще значи формалното признание от страна на Вашингтон на Светия град за част от територията и столица на страната Израел. Което тревожи доста интернационалните наблюдаващи. Ерусалим в никакъв случай не е бил част от територията на Израел съгласно резолюция 181 на Организация на обединените нации от 1948 година Която признава върху тези земи основаването на страната на евреите, наедно с тази на палестинците.

В резултат на Шестдневната война и окупирането на Светия град през 1967 година, въпросът за статутът на израелската столица става кардинален: най-малкото поради символиката на Ерусалим за религиите и културите на всички течения християни, мюсюлмани и не на последно място, евреи. Да не приказваме за интернационалното право. Заради което и нито една страна няма свое дипломатическо посланичество в Ерусалим.

Израелското лоби в Съединени американски щати обаче, е единствено по себе си страна. И през 1995 година, на фона на съглашението от Осло сред Ариел Шарон и Ясер Арафат, Конгресът и Сенатът на Съединени американски щати одобриха закон за американското посолство в Израел, съгласно който местоположението му би трябвало да бъде одобрявано на всеки шест месеца от настоящият американски президент. Което, поради отношението на титуляра към проблемите на света, си е меко казано ужасно. „ Изненадващият “ ход обаче се вписва доста добре в предположената от създателя през юни доктрина ( виж „ Голямата арабска кавга “, „ Труд “, 7-ми юни 2017 година ) за мълчалив Близкоизточен триумвират сред Съединени американски щати, Израел и Саудитска Арабия, против въздействието на Иран в района. Чистката измежду кралското семейство в Рияд от последните седмици, внезапното увеличение на израелски авиационни рейдове над Сирия и от скоро Ливан от лятото насам, и оповестеното желание на Доналд Тръмп за посолството, единствено удостоверяват действителни страхове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР