Треньорът Пресиян Коев изрази надежда, че Australian Open 2023 може

...
Треньорът Пресиян Коев изрази надежда, че Australian Open 2023 може
Коментари Харесай

Пресиян Коев: Дано Australian Open да бъде катапулт за младите български тенисисти през 2023 година

Треньорът Пресиян Коев изрази вяра, че Australian Open 2023 може да бъде катапулт за надарените български тенисисти, които ще се включат в конкуренцията в Мелбърн.

Коев отпътува като представител на БФ Тенис дружно с петимата ни представители ни при юношите и девойките, които ще се борят за сполучливо показване в " Мелбърн Парк ".

При юношите България ще бъде представяна от първенците от " Ориндж Боул " – Илиян Радулов и Адрияно Дженев. Освен на двойки двамата ще вземат присъединяване и в главната скица на сингъл, където Радулов ще бъде подложен под №2.

При девойките непосредствено в главната скица място откри Йоана Константинова, а от квалификациите ще започват Росица Денчева и Елизара Янева.

Преди началото на Australian Open българските гении ще се включат на шампионат в Тралалгон, като ден преди неговия старт Пресиян Коев даде изявление за уеб страницата на БФ Тенис, в което показа упованията си от конкуренциите на " Зеления континент ".

- Г-н Коев заминахте за Австралия с българските тенисисти. Какви са упованията ви?
- Петимата наши състезатели на Australian Open са дебютанти През 2022 година те записаха победи на мощни шампионати. Доста от противниците им са познати и са надделявали против тях. Най-вече погледите са ориентирани към Илиян Радулов, който ще бъде втори подложен на Australian Open. Знам, че всички наши състезатели са провели отлична подготовка. Намират се в добра форма и имат самочувствието да реализират победи.

- Какво е най-важното преди дебют на подобен шампионат?
- Участието на подобен шампионат е опит и потапяне в най-дълбоките води на професионалния тенис. Основната скица при юношите и девойките стартира във втората седмица на главната скица при мъжете и дамите. Там младите играчи ще могат да бъдат дружно с най-големите звезди на тениса сега. Този опит ще е скъп. Най-вероятно и петимата ни тенисисти ще имат класирането и опцията да играят на всичките шампионати през годината от Големия шлем. Убеден съм, че още българи ще се прибавят към тях за Ролан Гарос. Това ще им даде успокоение и убеденост да възнамеряват подготовка по този начин, че пиковете им да бъдат за шампионатите от Големия шлем, ще ги накара да роботят още по-професионално и целеустремено.

- До какъв брой резултатите от предходната година оказват помощ на младите ни тенисисти?
- Този опит им оказва помощ. Доброто присъединяване на шампионатите от най-висока категория им дава самочувствие. Тук би трябвало да прибавим и шампионата в Пловдив, който също е от най-висока категория. Трябва обаче да отбележим, че огромна част техните връстници към този момент имат опит и на равнище шампионати за мъже и дами. Така от гледната точка на шампионати за юноши и девойки сме доста добре, само че от позиция на шампионати за мъже и дами леко изоставаме. Ще е хубаво да има повече ITF шампионати за мъже и дами в България.

- Как ще коментирате сериозните триумфи на българските тенисисти през предходната година?
- Само позитиви може да има за страхотното показване! Видно е, че има напредък и подтик в представянето. Преди години си припомням когато Томова и Шиникова бяха отвън топ 400, а внезапно Изабелла скочи напред в класацията. Тогава си приказвах с треньора на Вики, който сподели, че това показване на Шиникова е стимулирало още повече Томова да покаже най-хубавото от себе си. Можем да кажем, че се получава доста здравословна конкуренция сред младите ни гении. Имената с положителни резултати при юношите и девойките през 2022 г са разнообразни. Това демонстрира дълбочина на групата от състезатели, идващи към мъжкия и женски народен тим на България.

- Пътувате като група на този шампионат. Това оказва помощ ли на състезателите?
- Разбира се, че оказва помощ наличието на треньор. В годините сме си говорили по какъв начин български състезатели се показват по-добре когато има екип с тях. Това е стъпка в вярната посока. Надявам се на идващите шампионати от Големия шлем българския щаб да бъде още по-голям.

- Какво ще пожелаете на младите ни състезатели за шампионатите в Австралия?
- Да се насладят на момента. Да покажат най-хубавото от себе си в което съм уверен. Australian Open да бъде катапулт за тях през 2023 година





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР