Треньорът на националния отбор по борба (жени) Петър Касабов сподели

...
Треньорът на националния отбор по борба (жени) Петър Касабов сподели
Коментари Харесай

Петър Касабов пред ТОПСПОРТ: В Япония треньорът е над всичко, лагерът беше много ценен за момичетата

Треньорът на националния тим по битка (жени) Петър Касабов показа пред ТОПСПОРТ част от усещанията си от извършения от отбора оздравителен лагер в Япония.

Националките ни се прибраха в България късно нощес, като споделиха, че се усещат в положително физическо положение и са удовлетворени от далечната си аудиенция.

 Боркините ни се завърнаха от Япония, част от тях ще вземат участие на европейското за девойки в Турция
Боркините ни се завърнаха от Япония, част от тях ще вземат участие на европейското за девойки в Турция

Момичетата кацнаха в София малко преди среднощ

За част от девойките следва Европейско състезание за девойки в Турция, като те ще би трябвало бързо да се пренастроят психически, с цел да покажат максимума от опциите си.

Голямата цел за тази година пред боркините ни е Световното състезание в Будапеща. Мондиалът ще се организира сред 20-и и 28-и октомври.

Г-н Касабов, добре пристигнали назад в България. Какво е първото, което бихте ни споделил за двете седмици, прекарани в далечна Япония? Доволен ли сте от лагера?
- Абсолютно. Наистина отлично беше всичко. Нито за миг не ни е липсвало нещо, не сме имали каквито и да било усложнения.

Японските Ви домакини са прословути с гостоприемството си. Предполагам, че можете да потвърдите, че това напълно не е единствено мит.
- Разбира се. Потвърждавам го. От началото, до самия край бяхме обгрижвани от своите домакини.

 Снимка 359152

Може ли да се каже, че в известна степен те научиха повече от вас, в сравнение с вие от тях? Знаем, че някои от най-големите им звезди не се включиха в преборванията с нашите девойки.
- Така е. Ние провеждахме битки, преборвания с най-хубавите състезателки в района. Може да се каже, че те са третите в страната, в случай че ги степенуваме по този метод.

Заниманията си провеждахте в локалния университет в Окаяма.
- Да, Международният тихоокеански университет одобри девойките ни. Там тренирахме.

 Снимка 359151

Иска ми се да уточним нещо много значително - че всички вие надалеч не бяхте там на екскурзия, а тренирахте всекидневно и неколкократно. Защото с някои по-любопитни изявления в медиите надали не бе основано усещане, че сте в Япония на СПА процедури, сауна и разтривки...
- Има го този миг. Да, дано подчертаем, че бяхме на лагер. Може би понятието " оздравителен " беше малко по-свободно интерпретирано. Схватките бяха на доста високо равнище. Неслучайно взехме решение да ви създадем очевидци, част от заинетересованата публика, публикувайки живи предавания от тепиха, по време на тренировките ни.

Като стана дума за предавания, визитата ви бе огромно отразено от локалните медии. Интересът към вас беше голям.
- Да. Така е. Още първоначално ни посрещнаха по този метод. Особено огромен беше ползата към девойките ни, които са се докосвали до Олимпийските игри. За японците даже самото присъединяване е нещо доста огромно.

 Снимка 358731

Бяха наясно и с Вашето такова.
- Наистина. Аз им споделих, че в действителност имам победа на Олимпиада, само че те знаеха всичко. И бяха възхитени, макар че действително не се е стигнало до огромен триумф. За тях самият факт, че играч е взел участие в този конгрес, е индикативен за класата и уменията му.

Предстои европейско за девойки. Почти директно след завръщането ви. Нямате доста време.
- Ще проведем един къс лагер, след което се насочваме към Турция.

Готови ли са всички за шампионата?
- Да. Имаше един дребен проблем с Биляна в Япония, само че в последна сметка се оказа, че не е нищо съществено. Удари се леко, само че благодарение на помощник-треньора Стоян Петков, се възвърне бързо. Почина си ден-два, след което още веднъж беше подготвена за битка. Няма да има проблем със положението й. Ще създадем и едно изобретение в Турция, в случай че може по този начин да се назова.

 Снимка 356965
Източник:

За какво става дума?
- Ще заменяем две от категориите. Виктория подвигна килограмите и ще взе участие на 68 кг. София пък смъкна малко повече и минава в категорията на Бобева - до 65 кг.

До Мондиала предстоят няколко по-малки надпревари и лагери. Колко тъкмо?
- Четири. Двете надпревари ще бъдат на високо равнище. Ще търсим максимума от представянето си и там. Второто е малко преди международното.

Не се ли притеснявате от травми?
- Риск от травми има и на преборванията, по време на подготовка. Състезанията обаче са тези, които покачват класата на девойките. Видяхте какво стана на европейското, а няколко дни преди този момент участвахме на най-много в шампионата " Дан Колов - Никола Петров ". Има и друго - за мен съставът би трябвало да се обяснява точно по време на надпревари.

 Благодарим ви, девойки!
Благодарим ви, девойки!

Всяка ваша крачка на тепиха беше великански скок за битката ни

За да не остава усещане за нещо прикрито и авансово решено.
- Точно по този начин.

Да кажем няколко думи и за двете ни контузени състезателки - Елица Янкова и Миглена Селишка. Какво е тяхното положение, считано все още? Бяхте ми загатнал, че Елица по всяка възможност няма да може да взе участие в нито един шампионат през 2018.
- Сподели ми и преди лагера в Япония Елица, че продължава да усеща болежка. Форсирането на една сходна сериозна контузия единствено може да усложни обстановката. Възстановяването на Миглена занапред стартира, за жалост.

 Елица Янкова оперирана, пропуща целия сезон
Елица Янкова оперирана, пропуща целия сезон

" Момичетата направиха мощни срещи, удовлетворен съм "

Но при всички положения те ще допринесат за триумфите на отбора ни, при завръщането си на тепиха?
- Разбира се. Имат предпочитание бързо да се оправят с травмите си. Уверен съм, че ще работят интензивно, с цел да може това да се случи скоро.

 Снимка 277737
Източник:

Бяхме говорили с Вас, когато гостувахте в нашето студио, че с дисциплината, която наложихте в тима, се увеличи качеството, а надлежно се усъвършенстваха и резултатите.
- Без дисциплинираност не може. Просто не става, няма метод. Виждате какъв брой са изпълнителни девойките и отвън тепиха, когато се събираме за лагери или при завръщането ни.

Така схващат професионалния спорт и домакините ви, а към този момент и ваши другари, от Япония?
- Да. Там треньорът е над всичко. Първо е той, а по-късно са състезателите. Уважението към нас, експертите, е ужасно. В тази страна да си треньор е не просто работа, а предопределение, привилегия и чест.

 Петър Касабов: Треньорът е на особена респект в Япония, каквото каже - това е
Касабов: Треньорът е на особена респект в Япония, каквото каже - това е

" Не съм очаквал такова огромно почитание и внимание към нас "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР