Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката и енергетиката в

...
Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката и енергетиката в
Коментари Харесай

Трайчо Трайков пред OFFNews: Жилото на скандала с Гинка е произходът на парите за ЧЕЗ

Трайчо Трайков е някогашен министър на стопанската система и енергетиката в първото държавно управление на Бойко Борисов. Към края на ръководството на кабинета обаче връзките сред двамата се утежниха и Трайков бе освободен от поста си. След това пътищата сред двамата се разделиха, а Трайков бе претендент на десните партии на последните президентски избори, а на последните парламентарни бе част от плана " Нова Република ", воден от ДСБ. OFFNews потърси Трайков за коментар по настоящата през последните две седмици тематика за покупката на бизнеса на ЧЕЗ у нас от компанията на Гинка Върбакова " Инерком ". 

Ето диалога ни с него:

- Г-н Трайков, вие персонално отговорихте ли си на въпроса кой стои зад офертата на Гинка от Пазарджик?

- Мога да имам догатки, само че те си остават такива в отсъствието на предпочитание от продавач, покупател и държавни органи да дадат достоверна информация.

- Има ли действителна опция българската страна да влезе в договорката и въобще належащо ли е да се търси такова решение?

- Влизането на страната като акционер е безсмислено, а това, че се разисква като опция, която купувачът приема е доста необичайно.

- Има ли потребен ход от страна на страната в сегашната обстановка? Скандалът е реалност, по какъв начин може да бъде сподавен?

- Държавата може да отбрани ползите на клиентите и данъкоплатците като ревизира структурата на финансиране и произхода на капиталите. Оповестяването на тази информация значително ще извади жилото на абсурда, в случай че всичко е наред, несъмнено. Оттам нататък към този момент КЕВР влиза в пълномощията си на регулатор.

- В изявление за БНР шефът на надзора на ЧЕЗ Вацлав Пачеш на процедура удостовери, че изтеклата информация за присъединяване на две български банки във финансирането на договорката е вярна и че едвам след разрастването на абсурда те са се отдръпнали. Оттук той стига до съмнение, че " Инерком " може и да не заплати. Допускате ли такова развиване?

- Шефът на надзора на продавача би трябвало да разполага с най-точната информация.

-  В същото изявление Пачеш намерено споделя и че ЧЕЗ напуща България, защото министър председателят Бойко Борисов не желае компанията у нас. Как ще го коментирате?

- Би трябвало това да няма изключително значение, само че всички знаят, че има.

- Къде в действителност е салдото? От една страна вложителят не е удовлетворен от нормата на облага у нас, а от друга - задържането на цените на тока е в полза на потребителите. В този смисъл държавната интервенция при определянето на цените на тока евентуално наподобява в очите на доста хора като " робинхудовски " акт против неприятните ЕРП-та.

- Държавната интервенция е законосъобразна и нужна и няма нищо общо с Робин Худ. Държавният енергиен регулатор КЕВР дефинира цената на мрежовата услуга (разпределение) въз основа на нужните вложения и допустимите разноски и облага и по закон няма никакво значение дали акциите на ЕРП-то са държавна или частна благосъстоятелност.

- Преди време от страната ни си отиде и немският колос Е.ОН. Превръща ли се България в непривлекателно място за вложения в енергетиката, а и като цяло?

- Инвестициите в енергетиката постоянно са свързани с избрани задължения на страната - в някои случаи рационални, в други прекомерни - и в случай че вложителят счита, че те не се съблюдават следва търсене на излаз от страната и търсене на права по плануваните в договорите механизми. В нерегулираните браншове неналичието на вложения се дължи главно на несигурната правна среда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР