Траур след най-голямата катастрофа по българските пътищаЖертвите са от Северна

...
Траур след най-голямата катастрофа по българските пътищаЖертвите са от Северна
Коментари Харесай

46 жертви в автобус, избухнал в пламъци

Траур след най-голямата злополука по българските пътища
Жертвите са от Северна Македония, пътували от Истанбул за Скопие, 12 от тях са деца

Проверяват дали са возени туби с нафта в багажното

Заспиване или неочакван здравословен проблем на водача, груба неточност при зареждане с гориво или техническа щета на рейса по време на придвижване. Това са трите версии на следствието за тежката злополука на автомагистрала “Струма”, при която починаха 46 жители на Република Северна Македония. Дванадесет от жертвите са деца. Оцеляха седем души, които са настанени в “Пирогов” и животът им е отвън заплаха.

Заради нещастието на “Струма” и поради пожара с 9 починали, станала часове по-рано в дом за остарели хора във варненското -->, утрешният 24 ноември е разгласен за Ден на печал.

В Северна Македония е разгласен тридневен печал.



Автобусът помел 10 колчета от мантинелата вдясно, завил наляво и след 20-ина метра се блъснал и в разграничителната защитна ограда.

Както писа “Труд”, малко след 2 часа през нощта през днешния ден рейс на македонска компания, пътуващ с туристи от Истанбул към Скопие, избухна в пламъци на 31-ви километър на автомагистрала “Струма”. По това време е валял слаб дъжд, пътят е бил хлъзгав. 20-ина минути по-рано рейсът бил спрял на бензиностанция в региона на Драгичево. Смята се, че до момента в който пасажерите са почивали, двамата водачи са сипвали евтина нафта от туби в багажното поделение. Според източници на “Труд” допустимо е да са разлели гориво, или да не са затворили добре капачките на тубите.

Групата била от общо четири рейса. Другите три към този момент били отпътували и не е изключено след Драгичево, водачът да е карал по-бързо, с цел да понижи дистанцията посред им. След равномерен завой преди отбивката за село Боснек, с към 100 км/ч и без спирачен път рейсът се блъснал челно в мантинела, отделяща отбивка за отмора от главното платно на автомагистралата. Помел защитната ограда, дружно с 10 колчета, след което се отклонил наляво и блъснал разграничителната линия в средата. Там спрял и горящ от всички страни.

Шофьорът даже и не направил опит да отвори вратите. Най-силно огнената буря обхванала предната част, а седем от пасажерите от последните седалки счупили задното панорамно стъкло и съумели да излязат. Това били и единствените оживели от 54-те пътуващи в рейса. Според пожарникари искрата е тръгнала след “заораването” на рейса в мантинелите, само че пламването е било извънредно бързо. Не е ясно дали е горяла единствено нафтата от резервоара, или имало и разлято гориво в багажното.

Има няколко значими въпроса към водача поради несъответстващите му реакции, споделиха източници на “Труд”. Не е ясно какъв брой време карал и почивал той, и какъв брой сътрудника му, който е трябвало да го сменя. Ако е бил изнемощял, даже и за 20-ина минути след отмора е можел да заспи при нощно каране. Възможно е да е имал и медицински проблем - инфаркт или инсулт, получен по време на придвижване. Автобусните превозвачите могат да получат огромни санкции, в случай че се откри, че на дълъг път, или както е в тази ситуация - на тридневна екскурзия, има единствено един водач, по тази причина от време на време назначавали втория човек фиктивно.



Днес от някогашната ДАИ обаче оповестиха, че тахографът на рейса е изгорен и информация за придвижването му, най-малко на българска територия, може да се вземе от граничните пунктове и от местата, на които е спирал.
Агенция “Пътна инфраструктура” заяви, че регионът на 31-ви километър от “Струма” не е сектор с централизация на пътно-транспортни катастрофи. При огледите е открито, че пътните знаци и маркировката са в ред. Настилката е естествена, съвсем без пукнати и неравности. Температурата по време на злополуката е 9 градуса - т.е. няма заледявания, макар че пътят е бил влажен. Проверяват се изказвания, че камиони от близка кариера са разсипали пръст, пясък или дребни камъчета по асфалта, което може да е станало причина рейсът да се подхлъзне.

Изясняват самоличността на жертвите
4-годишни близнаци - най-малките пасажери
Четиригодишните момчета близнаци Албан и Луан са най-малките пасажери в македонския рейс, аварирал на Автомагистрала “Струма”, оповестиха македонските медии. Най-възрастният пасажер е на 63 години. Според информация в македонските медии 11-членно семейство е измежду починалите на “Струма”. Те са от семейството Яхиу от село Морани, което е към община Студенчани.

По предварителни данни множеството от пътуващите са родени сред 1971 и 2004 година Гражданин от сръбския град Прешево е бил на екскурзията дружно с годеницата си от Куманово. Телевизия Алсат-М и онлайн изданието на в. “Вечер” разгласиха лист на пасажерите в рейса. Почти всички са с албански имена. До късно през днешния ден не бе изрично доказано кои от тях са починали и кои са оживели. Възможно е в някои случаи да се наложи самоличността да бъде открито с ДНК разбори.
Зоран Заев, премиeр на Северна Македония: Оставям на българските специалисти да открият аргументите за случая


“Ние сме дружно в положително и неприятно, ние сме първи съседи, приятелски нации, споделяме наслади и скърби. Всеки път си оказваме помощ в положително и неприятно. Надявам се тази покруса да има положително въздействие върху връзките и да ни сплоти още повече”. Това съобщи през днешния ден министър председателят на Република Сверна Македония Зоран Заев, който дойде у нас поради тежката злополука. Преди изказването си и срещите си със служебния министър председател Стефан Янев и президента Румен Радев, Заев бе при оживелите в “Пирогов”.

“Оставям на българските специалисти да открият аргументите за случая. Тези, които са останали живи, имат своите мемоари какво тъкмо се е случило”, сподели пред публицисти македонският министър председател. Той посочи, че не всички жертви на злополуката са от Скопие и, че са от разнообразни националности - един е със сръбско и един е с белгийско поданство.

“Пострадалите, които са в болничното заведение, са в положително положение. Те са с травми и пострадвания, които са обработени, за което благодаря на болница “Пирогов”. Само един пациент е със счупвания. Трябва да се създадат спомагателни проучвания, с цел да забележим дали ще бъдат нужни хирургически намеси. След стабилизирането на положението на пациентите, ще ги прехвърлим в Скопие”, сподели още Заев.

Бойко Борисов, водач на ГЕРБ:



Разговарях по телефона с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Поднесох съболезнования за починалите жители на страната му при случая на автомагистрала “Струма”. Вярвам, че способените институции навреме ще открият аргументите за случая. Уверих го, че потърпевшите, които са настанени в “Пирогов”, ще получат най-качествените медицински грижи..

Красимир Каракачанов, водач на Вътрешна македонска революционна организация:



Ужасяващо, тежко и неясно. Нямам думи, с които да изкажа тъгата и болката си от страшния случай на автомагистрала “Струма” отпреди няколко часа. Сред починалите има и невръстни деца, които са си отишли от този свят по този нечовечен метод. Наши братя и сестри от Македония.

Мустафа Карадайъ, водач на Движение за права и свободи:



Жертвите в този отблъскващ случай са непрежалими и не се разделят съгласно своята народност, вяра или етнос. Движението за права и свободи упорства всички способени органи, ангажирани със случая, да стигнат до истината с цел да бъдат предотвратени други сходни произшествия. Движение за права и свободи пожелава бързо възобновяване на потърпевшите, доста мощ и борбен дух”.

Георги Свиленски, народен представител от Българска социалистическа партия:



Важно е ръководещите, политиците и обществото да вземат верните ограничения, с цел да не се позволяват сходни нещастия. На договарянията за държавно управление ще предложим да се направи цялостен одит на цялата пътна инфраструктура. Да, скъпо е, само че би трябвало да се направи, тъй като човешките животи нямат цена.

Разследването се води от български криминалисти
Изясняват имало ли е гърмеж в рейса


Главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, зам.-главният прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов и Сийка Милева - представител на основния прокурор Иван Гешев, дадоха изказвания за хода на следствието.

“Свидетел е чул гърмеж, само че не е ясно от къде е пристигнал той - от вътрешността на рейса, или от удара в мантинелата”, заяви през днешния ден заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той и Сийка Милева - представител на основния прокурор Иван Гешев, направиха взаимно изказване с пристигналите у нас Любомир Йовески - основен прокурор на Република Северна Македония и Вилма Русковска, началник на профилираната прокуратура в Скопие.

“Проведохме взаимно работно заседание, на което уточнихме всички линии на интернационалното правно съдействие - приемането на всички нужни документи от македонската страна и приемане на биологичен материал за идентифициране на жертвите”, сподели Сарафов.

Сийка Милева изрече състрадание на околните на жертвите от името на основния прокурор Гешев, който през вчерашния ден бе на работно посещаване в Хага.

“Екипи разпитват потърпевшите в “Пирогов”. Само двама от тях са в съответно положение. Останалите петима са в потрес или в реанимация, въпреки и не в тежко положение Предстои сложна съдебно-медицинска експертиза. В рейса е имало втори водач. Предполага се, че той не е измежду оцелелите”, изясни шефът на следствието.
Юли 1972 година: 36 души, 14 от които деца, умират в Дяволската река
36 души, от които 14 са деца, умират на 28 юли 1972 година край Китен. Досега това е най-тежката пътна злополука в българската история.

Около 19,30 часа рейс “Чавдар” с водач и 47 пасажери минава по моста покрай устието на Дяволската река. За да избегне гърбица на асфалта, водачът свива по този начин, че предната и задната леви гуми стъпват на пешеходна зона, чиято бетонна плоча е по-тънка и поддава. Колелата пропадат и рейсът се накланя, обръща се и пада по таван в реката.

Спасени са 12 души, умират всички останали, като най-малката жертва е 3-годишно момиченце. По разпореждане от Българска комунистическа партия управляващите пазят в загадка детайлности за случая.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР