Транзитът на плавателни съдове през Панамския канал е намалял с

...
Транзитът на плавателни съдове през Панамския канал е намалял с
Коментари Харесай

Преминаването на кораби през Панамския канал падна наполовина спрямо максимума

Транзитът на плавателни съдове през Панамския канал е намалял с 49% по отношение на максимума си. Това се случва главно заради спада на равнището на водата, се споделя в документ на Конференцията на Организация на обединените нации по търговията и развиването (UNCTAD).

" Панамският канал има проблеми поради ниските равнища на водите, провокирани от сушата. За да резервира водата, администрацията на канала понижи броя на корабите, които могат да минават през него ", написа в документа.

Максимумът на корабоплаването, по данни на UNCTAD, е регистриран през януари 2022 година, като от този момент преносът през канала последователно понижава.

Панамският канал е издигнат при започване на ХХ век. Захранва се с вода от езерото Гатун, което е обвързвано с Атлантическия и Тихия океан посредством система от шлюзове.

През канала се транспортират главно нефт и петролни артикули, на второ място са контейнерните товари, а на трето - зърното, отбелязва Bloomberg.

Нивата на водата в Панамския канал спадат, защото езерото Гатун е пресъхнало. А това се дължи на сушата, настъпила през октомври 2023 година, която се счита за най-голямата от над 70 години. Ситуацията беше повлияна и от феномена Ел Ниньо - стопляне, обвързвано с съмнения в температурата на повърхностния пласт на водата в екваториалната част на Тихия океан.

Администрацията на Панамския канал обмисля разнообразни разновидности за решение на казуса с плитководието, написа Bloomberg. Проучваше се опцията за основаване на изкуствено езеро за изпомпване на вода в канала, само че към този момент няма прогрес. Освен това администрацията на оборудването последователно понижи броя на корабите, пропускани през канала.
 Панамският канал губи $200 милиона: Защо понижава трафикът на кораби?
Панамският канал губи $200 милиона: Защо понижава трафикът на кораби?

Водният път е основен за реализирането на стотици милиарди долари в международната търговия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР