Транспортният сектор в България се очертава като новата златна кокошка.

...
Транспортният сектор в България се очертава като новата златна кокошка.
Коментари Харесай

Пристанище Бургас и апетитите на братя Домусчиеви

Транспортният бранш в България се обрисува като новата златна кокошка. След харизването на тол системата на задграничното сдружение, което я построи, в този момент сме очевидци по какъв начин се приготвят концесии на редица речни и морски пристанища. Любопитно е за какво в едни случаи страната взема решение да монополизира цели бизнеси (лотарията), или да придобива предприятия ( ”Авионамс ”), тъй като явно са доходоносни и перспективни. В други случаи, както е с доста от концесиите в страната, се отхвърля от опциите и облагите. Така големи средства отиват не в държавната хазна, а в частни джобове и банкови сметки
Вчера Фрог в градовете Видин, Русе, Варна и Бургас. От раздадените концесии до в този момент е съвсем ясно кой ще получи новите терминали. За Бургас прогнозите изрично клонят към братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Колкото и да печелиш от страната, постоянно може още повече

Според закона за концесиите получилият правото да употребява държавната благосъстоятелност има право да получава приходите от стопанската активност. Тези средства не отиват в държавния бюджет, а в частните сметки, които от време на време даже са офшорни. За пред обществото спечелилият концесията е задължен да опазва и поддържа обекта на концесията, като извършва препоръчаната капиталова стратегия, а даже може да извършва строителство за своя сметка, в случай че е неразрешено от концедента. В случая в Бургас явно не е, въпросът е кой заплаща сметката. Ето с какви запаси разполагат двете пристанища:

Пристанищен терминал „ Бургас Запад “ е с повърхност от 641 499 кв. м. и на него са ситуирани 6 кейови места. Общата дължина на кейовия фронт е 958 м., а оптимално допустимото прегазване е 11.00 м. Разполага с 442 410 м2 открита складова повърхност и 31 350 м2 закрити хранилища. На територията на терминал Бургас Запад се обработват генерални товари, насипни товари, зърнени товари и контейнери. 24-то корабно място разполага с конвейерна система с прилежащи хранилища, за товарене на насипни (зърнени) товари. Системата е с огромна продуктивност – 8 000 / 11 000 тона товари за 24 часа според от относителното тегло на товарите. Там е ситуиран Хладилен склад със застроена повърхност 7 000 кв. м. В него могат да се съхраняват разнообразни хранителни артикули, неизискващи специфичен температурен режим. Складът е сертифициран от БАБХ. Складова база “Лозово” разполага със 71 000 м2 открита складова повърхност и 20 250 м2 закрити хранилища. Има добре развита пътна и коловозна мрежа.

.
Снимка: В наши дни тогавашната „ Тютюнева магазия”. Източник: morskivestnik

Пристанищен терминал „ Бургас Изток 2 “ е с повърхност от 419 468 кв.м. и на него са ситуирани 9 кейови места и 1 пирс. Общата дължина на кейовия фронт е 1 592 м., а оптимално допустимото прегазване е 14.60 м., което разрешава акостиране на крупнотонажни кораби вид „ Panamax”. Пристанищният терминал в предпазен от вълнолом с дължина 1 260 м., което разрешава осъществяването на пристанищни услуги даже при неприятни атмосферни условия.
Терминал „ Бургас Изток 2 “ разполага с 163 000 кв. м. открита складова повърхност и 6 000 кв. м. закрити хранилища.

От уеб страницата на „ Пристанище Бургас “ ЕАД – сдружението, което сега стопанисва терминал „ Бургас-Изток 1 “ научаваме, че сдружението прави активността си на един вътрешно – административно обособени терминал - Терминал Изток 1, който разполага с 14 корабни места с обща дължина 1965 м и оптимално възможно прегазване 10 м. Най-големият транспортен съд, заставал на кейовете в пристанището е м/к “Zetland”, с оптималната дължина 267 м, прегазване преди петте облекчаванията на рейда – 17,65 м и товар на борда 143 000 тона желязна руда от Бразилия. Този транспортен съд е и най-големият транспортен съд посетил пристанищата на Република България. Най-големият круизен транспортен съд, обслужен на Морска гара Бургас пък е „ Emerald Princess” с три хиляди пасажери на борда. Той е Grand клас круизни кораби и е с внушителни параметри: 290 м. дължина, 36 м. ширина, 113 561 бруто-регистров тонаж.

Според документите от спечелилият претендент, който би трябвало да направи анализите на територията на терминал „ Бургас – Изток 1 “ има следните обекти:

.

Транспортния бранш като новата златка кокошка - концесията на летище София

Изборът на концесионер на летище " София " се апелира. Изненадващ за мнозина се оказа изборът на " Соф кънект ", в който акционери са фондът Meridiam и строителната компания " Щрабаг ", а съветник е летище Мюнхен. Има и съществени подозрение, че до този избор се е стигнало след лобизъм на мощни локални бизнес ползи. Най-често спряганите имена са на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев. Връзки с локални лица бяха отречени от обединяването, само че за тях приказват трима източници, близки до процедурата, написа и „ Дневник “.

" Капитал " пресмятат, че спечелилата оферта е третата по мощ на база годишното заплащане към страната, което е с тежест 55% и се подрежда на последно място като безспорна стойност на вложенията. Предимството, което обезпечава изборът на " Соф кънект " е техническата им оферта. Предложението на спечелилия планува той да заплаща на страната 24.5 млн. евро годишно заплащане и да влага в идващите 35 години от концесията 608 млн. евро. Към тази сума се прибавя и желаната от всички сума от 550 млн. лева в началото заплащане.

Всичките четирима неизбрани участници в състезанието апелират класирането, съгласно което преди всичко излиза консорциумът " Соф Кънект ". Фактът, че всички претенденти в процедурата, получили по-малък брой точки, не приказва по никакъв начин добре за работата на комисията оценяваща предложенията и изрично ускорява подозренията за интервенция и въздействие в избора.

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР