Транспортният министър Николай Събев обеща в четвъртък, че от май

...
Транспортният министър Николай Събев обеща в четвъртък, че от май
Коментари Харесай

По-бързо с влак от София до Варна и Бургас през май, обеща Събев

Транспортният министър Николай Събев даде обещание в четвъртък, че от май от София до морските курорти Варна и Бургас ще се стига по-бързо с трен. В някои от пътническите композиции ще бъдат възобновени вагон-ресторанти. Предстои разделянето на товарния жп трафик от пътническия и построяването на високоскоростни трасета единствено на пътнически влакове, стана ясно от думите му, не бе посочено нито в какъв период ще стане и дали са правени разбори какъв брой ще коства рехабилитацията на сегашната мрежа или построяването на спомагателни релсови пътища единствено за бързите влакове.

Чисти и спретнати

" Чисти, спретнати мотриси, с положително разписание, с интернет още от тази година ", даде обещание министърът Събев и добави, че желае да накара хората още веднъж да употребяват услугите на жп превоза. Министърът чака с трен да се стига до морската столица за 7 часа, а до Бургас - за 5. В момента директните влакове пътуват от София до Варна за малко над осем часа, а до Бургас – за към 7.30 часа.
В някои от влаковете ще се върнат и вагон-ресторантите, изключително за изминаващите дълги дистанции.

От думите на министъра стана ясно, че се възнамерява обособяване на товарния жп превоз от пътническия, защото не може да се създадат високоскоростни линии, по които се движат пътнически влакове със скорост над 250 км/ч, в случай че по тези линии по едно и също време минава и товарния жп превоз.

В момента целият жп трафик употребява обща мрежа като има последователност за даваното преимущество при пътуванията. В най-голям приоритет при пропускането на влаковото придвижване са възстановителни композиции, след това са интернационалните пътнически влакове, следвани от бързите пътнически, елементарните пътнически и чак тогава са товарните.

100 млн. лева за жп превоза в Бюджет 2022 година

100 млн. лева са планувани в проектобюджета за 2022 година за развиване на жп превоза през тази година, стана още ясно от думите на министъра.

Николай Събев сподели, че развиването на железопътния превоз е главен приоритет в транспортната политика на държавното управление. Той добави, че се работи по Оперативна програма " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година, по която министерството ще отбрани " много сериозна сума ", обвързвана с развиването на жп превоза. Събев заяви пред комисията, че в петък ще показа цялостната промяна в железниците.

Строежът на нови мостове над Дунав ще се разисква с румънската страна, само че мнението на Събев е, че предпочитан е втори мост при Русе - Гюргево, който да бъде за авто и жп превоз. Такъв е първият Дунав мост, строен преди
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР