Транспортният министър министър Георги Гвоздейков обвиненията на частния железопътен бранш,

...
Транспортният министър министър Георги Гвоздейков обвиненията на частния железопътен бранш,
Коментари Харесай

Таксите на НКЖИ не са увеличавани от 2008 г., но ще се осъвременяват по график


Транспортният министър министър Георги Гвоздейков обвиняванията на частния железопътен отрасъл, който се оплаква от повишение на такси и готви митинги, на взаимен брифинг с управлението на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) по отношение на цената на спомагателни услуги, предоставяни от компанията.

Това изрично не е правилно, безапелационни са държавните представители - от 2008 година таксите не са повишавани, а даже се планува и намаляване на таксата за потребление на ЖП инфраструктурата в естествен режим - с 32%.

" Абсолютни внушения " - по този начин дефинира Гвоздейков изказванията, изказани от ЖП сектора по-рано през днешния ден. Освен това - по-рано през днешния ден е била планувана среща сред представител на министерството и Петко Несторов, ръководител на Асоциацията на предприятията в ЖП превоза, само че тя била отказана едностранно не от страна на министерството.

" Не става дума за увеличение на такси, а за услуги и за смяна в цената за експресно заявяване на график. Давам елементарен образец - всеки, който си е вадил персонални документи, знае, че има естествена, бърза и експресна услуга ", даде образец Гвоздейков.

От пресцентъра на по-рано през днешния ден от пресцентъра на НКЖИ оповестиха, че компанията осъвременява таксите за част от услугите си за товарните железопътни превозвачи, откакто те са задържали равнищата си 15 години. Решение за това е взето от Управителния съвет на държавното дружество. В него се планува от началото на 2024 година таксата за прекосяване (инфраструктурна такса) да бъде понижена с към 35%. След плануванаъа смяна таксата за трен с тегло 1000 тона, да вземем за пример, ще намалее от 2,50 лв/км на 1,66 лв/км.

Увеличават се цените за непланирани товарни транспорти отвън годишното разписание. Актуализацията на тези услуги се прави за пръв път от 15 години насам и касае цените за в допълнение предоставяните от Компанията експресни услуги.

Промените в таксите за спомагателните услуги, са свързани с назначение на влакове и правене на разписание отвън годишния график, когато превозвачът подава поръчка за транспорт в къси периоди преди осъществяването му.

Предлаганите от Директива за птиците НКЖИ експресни услуги дават опция на железопътните превозвачи да се възползват от допустимо най-гъвкаво разпределение на потенциал. Осигурява им опция да удовлетворят оптимално бързо своите клиенти и товародатели, като заявят експресна смяна в графика за пътешестване.

В взаимозависимост от времето на подаване на поръчка за потенциал са избрани три типа поръчки:

Стандартна - получена най-малко 48 часа преди стремежи начален час на потегляне на трен. Цената се трансформира от 0,50 лв/км на 1,61 лв/км

Нормална - получена по-малко от 48 часа преди стремежи начален час на потегляне на влака и не по-късно от 10:00 часа на предходния ден. Цената се трансформира от 0,75 лв/км на 2,42 лв/км.

Експресна - получена след 10:00 часа в деня на потегляне на влака. Цената се трансформира от 1,00 лв/км на 3,22 лв/км. При експресната поръчка нуждата на превозвачите от реализиране на в допълнение зародил безпланов транспорт се удовлетворява за 2 часа, каквато опция няма в другите страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР