Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на

...
Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на
Коментари Харесай

Гълъб Донев разговаря с румънския си колега за Шенген и транспортната свързаност

Транспортната съгласуваност сред България и Румъния беше във фокуса на диалога на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му сътрудник Николае Чука, оповестиха от държавната пресслужба.

Във видеоконферентна връзка двамата разискаха съдействието на двете страни за реализацията на плана „ Подобряване на изискванията на мореплаване в общия българо-румънски сектор на р. Дунав “ (FAST Danubе). Премиерът Донев удостовери уговорката на България за сполучливото осъществяване на плана и посочи смисъла му освен за развиването на двустранното съдействие, само че и за опциите, които той може да донесе за целия район. Според премиера Донев е значимо България и Румъния да работят интензивно и ускорено за реализацията както на този план, по този начин и за построяването на трети мост на р. Дунав при Русе – Гюргево.

Темата Шенген също беше разисквана в хода на диалога на министър председателите Донев и Чука.

„ Пълноправното участие на България и Румъния в Шенгенското пространство през актуалната 2023 година година, въз основа на общо решение за двете страни следва да бъде наша взаимна цел “, акцентира Донев. Той изрази убеденост, че дейното съдействие сред двете страни по този значим въпрос от общ интерес ще продължи и през идващите седмици и месеци.

„ В наш съвместен интерес е да обединим напъните си, с цел да подсигуряваме поддръжката на всички държави-членки “, означи служебният министър председател и посочи смисъла на поредните и синхронизирани дейности на България и Румъния за довеждане на процеса до сполучлив свършек.

Двамата министър председатели бяха единомислещи, че приемането на България и Румъния ще способства за по-доброто действие на Шенгенското пространство, ще обезпечи по-силно икономическо съдействие, само че и по-добра отбрана на външните граници и това е в полза на целия Европейски съюз.

„ Трябва да се фокусираме върху това по какъв начин по-ефективно да управляваме външните граници на Европейски Съюз, а не върху възобновяване на вътрешните граници, което подкопава Шенген “, сподели още Гълъб Донев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР