Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на

...
Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на
Коментари Харесай

Гълъб Донев: България и Румъния трябва да работят активно за изграждането на трети мост на Дунав

Транспортната съгласуваност сред България и Румъния беше във фокуса на диалога на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му сътрудник Николае Чука.

Във видеоконферентна връзка двамата разискаха съдействието на двете страни за реализацията на плана „ Подобряване на изискванията на мореплаване в общия българо-румънски сектор на р. Дунав “ (FAST Danubе). Премиерът Донев удостовери уговорката на България за сполучливото осъществяване на плана и посочи смисъла му освен за развиването на двустранното съдействие, само че и за опциите, които той може да донесе за целия район.

Според министър-председателя Гълъб Донев е значимо България и Румъния да работят интензивно и ускорено за реализацията както на този план, по този начин и за построяването на трети мост на р. Дунав при Русе – Гюргево.

Темата Шенген също беше разисквана в хода на диалога на министър председателите Донев и Чука.

„ Пълноправното участие на България и Румъния в Шенгенското пространство през актуалната 2023 година година, въз основа на общо решение за двете страни следва да бъде наша взаимна цел “, съобщи министър-председателят Гълъб Донев. Той изрази убеденост, че дейното съдействие сред двете страни по този значим въпрос от общ интерес ще продължи и през идващите седмици и месеци.

„ В наш съвместен интерес е да обединим напъните си, с цел да подсигуряваме поддръжката на всички страни членки “, означи министър-председателят Гълъб Донев като посочи смисъла на поредните и синхронизирани дейности на България и Румъния за довеждане на процеса до сполучлив свършек.

Двамата министър председатели бяха единомислещи, че приемането на България и Румъния ще способства за по-доброто действие на Шенгенското пространство, ще обезпечи по-силно икономическо съдействие, само че и по-добра отбрана на външните граници и това е в полза на целия Европейски съюз.

„ Трябва да се фокусираме върху това по какъв начин по-ефективно да управляваме външните граници на Европейски Съюз, а не върху възобновяване на вътрешните граници, което подкопава Шенген “, акцентира министър-председателят Гълъб Донев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР