Транспортната индустрия, благодарение на която се превозват милиони стоки всеки

...
Транспортната индустрия, благодарение на която се превозват милиони стоки всеки
Коментари Харесай

Uber за камиони: Амбицията на един германски стартъп

Транспортната промишленост, с помощта на която се транспортират милиони артикули всеки час, търпи своите загуби и се оказва, че към 20% от благите, които изминава един товарен камион, са „ празни “ – не носят никаква рентабилност на фирмите.

Край автомагистрала A4 в югозападна Полша, в покрайнините на Болеславец, Мариуз Грзес измисля по какъв начин да понижи празните си километри. Неговата компания Demar Trans се разрасна до флот от 28 камиона и съумя да подписа покупко-продажби за транспорт на съвсем всевъзможни артикули – от детски столчета за кола, през храна за кучета до пластмасови произведения за цяла Европа. Обработката на обособените поръчки се реализира по имейл или телефон. След това следва заплащане, което може да отнеме месеци, само че Грзес е задължен да покрие режийните разноски.

Основният ни проблем са заплащанията “, споделя той, представен от Bloomberg.

Напоследък Грез има по-голям шанс със Sennder Technologies GmbH, основана в Берлин започваща компания, която създава цифрови принадлежности за свързване на спедитори с превозвачи. Накратко: Sender е компания, предлагаща на транспортните компании достъп до техния обвързван автопарк от хиляди камиони.

В една обичайната промишленост ние се движим бързо и се фокусираме върху дигитализацията и автоматизацията на всички процеси в пътната логистика. Като използваме нашата патентована технология, ние построяваме екосистема, която води промишлеността в 21-ви век с нова степен на бистрота, успеваемост и еластичност “, споделят от компанията.

Хаосът от времето на Коронавирус илюстрира неустойчивия темперамент на старите способи и оказа помощ за привличането на рисков капитал. Наложили се с епохи компании, като DB Schenker и Kuehne + Nagel International AG, се надпреварват да се модернизират. Според данни на изследователската компания PitchBook, общото финансиране за започващи софтуерни компании във веригата на доставки от 2020 до 2022 година е достигнало 124 милиарда $, съвсем двойно повече от общата вложена сума за предходните три години.

Нашият бизнес модел е резистентен на рецесии. Поне за рецесиите, на които станахме очевидци в последните години. “
Залогът е, че товарната промишленост е закъсняла за „ Uber-изация “
Координирането на камиони обаче не е като поръчването на такси. Всъщност, шест месеца след началото на пандемията Uber Technologies Inc. се съгласи да продаде своя европейски транспортен бизнес, който беше създал лична цифрова платформа за спедитори и превозвачи, на Sennder в договорка за 900 милиона евро.

Техният американски модел не работи в Европа “, споделя Дейвид Нотакър, 35-годишният съосновател и основен изпълнителен шеф на Sennder.

В Китай водач в бранша е Full Truck Alliance Co. Uber и Convoy Inc., които се борят за предимство в Съединени американски щати. Въпреки че по-рано този месец Bloomberg заяви, че Uber обмисля да отдели останалата част от подразделението си за товарни транспорти. 

За да стигне толкоз надалеч в Европейския съюз, Sennder е претърпял компликации, които отразяват непокорността на районната промишленост. Въпреки че е събрала повече от 320 милиона евро и е наклонила пазарната си оценка над 1 милиард $, компанията трябваше да потвърди устойчивостта си, като премине през проблеми като Brexit и войната в Украйна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР