Трансанадолският газопровод (ТАНАП), който е основната част от трасето на

...
Трансанадолският газопровод (ТАНАП), който е основната част от трасето на
Коментари Харесай

ТАНАП вече може да доставя азерски газ за Европа

Трансанадолският газопровод (ТАНАП), който е главната част от трасето на Южния газов кулоар, е подготвен да транспортира непосредствено природен газ към Европа от 1 юли 2019 година, оповестиха в понеделник от азерската компания СОКАР, която с държавното управление е главният акционер в съобръжението.

След привършване на строителството на последния сегмент на Южния газов кулоар - Трансадриатическия водопровод (ТАП) - природният газ, който се добива по плана " Шах Дениз ", ще стартира да се транспортира в Европа, отбелязва компанията, като добавя, че това ще ускори енергийната сигурност на континента.

Южният газов кулоар ще се зарежда от каспийското находище " Шах Дениз " и е с дължина 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Част от него са Южнокавказкият водопровод, ТАНАП и ТАП и общата му стойност надвишава 40 милиарда $.

ТАНАП е с дължина от 1850 км и потегля от турския град Ескишекир на границата с Грузия, минава през 20 турски провинции и 600 селища преди да стигне границата с Гърция при Ердине, с цел да се влее в ТАП през Гърция и Албания до Италия.

Миналия юни бе даден стартът на доставките по ТАНАП за Турция от 6 милиарда куб. м годишно. Още 10 милиарда куб. м би трябвало да доставя за Европа, от които 1 милиарда куб. м са за България, само че действително превозването на тези количества ще стане факт от 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР