Тракийските жени жрици са представени във впечатляващите артефакти от изложбата

...
Тракийските жени жрици са представени във впечатляващите артефакти от изложбата
Коментари Харесай

Приличат ли си жените викинги и тракийските жени жрици?

Тракийските дами жрици са показани във впечатляващите артефакти от изложбата " Легенди в злато. Тракийските съкровища от България ".

За изложбата, с която България се показа в Берген, Кралство Норвегия, пред News.bg споделя доцент доктор Бони Петрунова, началник на плана.

" В огромна част от съдовете и предметите са показани тракийските митове, които показват тракийската жрица, тракийската жена боец, тракийската богиня майка ". На въпроса по какво си наподобяват дамите викинги и тракийските дами жрици, доц.д-р Бони Петрунова уточни: " Това, което ги сплотява, е, че в рискови интервали, която и да е жена, призвана да опазва човешкия жанр, изважда неподозирани сили от себе си и съумява да опази децата си, рода си и племето си, тъй че там се откри един досег. Между другото и прабългарските дами са взели участие във войската и също са били известни с това, че умеят да яздят кон, да стрелят с лък и в рискови моменти да поемат функционалността на мъжа. "

Изложбата, с която България се показа в Берген, Кралство Норвегия, се състои от 603 експоната от 12 български музея. Освен емблематичните за тракийската просвета - Панагюрско, Бовоско, Летнишко златни съкровища, за пръв път България е била показана с богатите приложения на колесницата от с. Свичари, Ивайловградско, погребалните блага от владетелския гроб в Далакова могила, бронзовата глава на император Пупиен от Нове, Свищов.

Куратори на изложбата са Елка Пенкова и доктор Любава Георгиева.

По време на представянето на резултатите от взаимното съдействие сред България и Норвегия проф. Валерия Фол зададе въпрос, с който опроверга слуховете, че изложбата потегля към Чикаго. Оказва се, че експонатите са дълго чакани в Регионалните исторически музеи, от чиито фондове са взети.

С изложбата, с изключение на публиката в Берген, Кралство Норвегия, България кани и всички посетители на Берген, които са от целия свят, тъй като както показва и ръководителят на плана - Берген е един извънредно добре поддържан град музей.

" С тази галерия ние подсказахме какво може да се види в България, което бе една превъзходна реклама и огромен триумф за българския туризъм. Това го усетих още там по време на откриването. Разбира се резултатът незабавно се почувства. Има поръчки за продължение на културното съдействие сред България и Норвегия, както в България - норвежки, по този начин и в Норвегия - български ", съобщи доцент доктор Бони Петрунова.

Като шеф на Националния исторически музей доцент доктор Бони Петрунова не скри упоритостите си за идната 2018 година " Смятам, че нашата експозиция се нуждае от модернизиране, преосмисляне и може би една нова идея, която да отвори нови погледи към културно-историческото завещание, тъй че ще се работи в тази тенденция ".

Предстои през 2018 година да бъде открита напълно нова зала в НИМ, в която ще бъдат показани българските земи в интервала на XV - XVII век. " Нещо, което до момента го нямаше ", сподели още шефът на музея.

През 2018 година предстоят две основно значими изложения - едната за 3-ти март, а другата за българското председателство. Европейските посетители по време на председателството ще имат опция да се срещнат чрез постери и плакати със седемте паметника, с която България е приета в ЮНЕСКО като третата страна с най-вече монументи - обекти на международното културно завещание. Така в листата на ЮНЕСКО влизат 7 български монументи на културата. Общо те са девет, само че два от тях са естествени. Тези седем паметника, сред които са Мадарският конник, Гробницата в Свещари, Ивановските манастири, Рилският манастир, Казанлъшката гробница, целият град Несебър, ще бъдат показани и в една галерия в Националния исторически музей.

" Мисля, че тъкмо тук е мястото, където да представим това, с което сме известни пред света, с което светът е признал България като средище на международната памет ", добави още доцент доктор Бони Петрунова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР