Тракийски боен кораб строят край язовир “Копринка”, който ще е

...
Тракийски боен кораб строят край язовир “Копринка”, който ще е
Коментари Харесай

Тракийски кораб за Празника на розата в Казанлък

Тракийски военен транспортен съд строят край язовир “Копринка”, който ще е подготвен за Празника на розата през 2019 година Неговото строителство е част от огромния план „ Археосвят – по пътя на великите “. Според Атанас Димитров, създател и началник на плана, плавателния съд не е единствено туристическа атракция, само че и достижение на настоящата пробна морска археология.
Туристите в Долината на тракийските царе ще могат да преглеждат кораба, да плават с него на къси дистанции, както и до островчето в язовира, с влизане в левия ръкав и връщане назад. Двигателната мощ ще обезпечават гребци от НСА и платна.
Съоръжението е с дължина 19,5 метра и тегло 3,5 тона. Строи се по антична технология единствено от дървесина - от дъб, бор и черна елша. Котвата ще е от камък, а платната - от памук. В двата края на кораба, който ще се движи и в двете направления, ще се слагат птичи глави, по тази причина го назовават птицеглав. В момента главите се създават в София. Древните мореплаватели не оставяли никакъв борд отвътре на кораба. Затова, до момента в който зимува край “Копринка”, вътрешността му ще бъде излъскана като стъкло. След това ще му създадат калафата, опушване отвред с калчища и боров катран.
Според Атанас Димитров всичко на кораба е съобразено с историческата бронзова ера - плавателните детайли, облеклата на екипажа, съдовете, цялото съоръжение, и ще връща туристите в 1700 година прочие Хр.
Плавателният съд ще премине всички контроли от Държавна ревизия „ Корабоплаване” - Бургас, и за оптималната сигурност и сигурност на хората ще е оборудван със избавителни жилетки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР