Траките в античния свят са били запалени фенове и са

...
Траките в античния свят са били запалени фенове и са
Коментари Харесай

Изложба представя спортните празници на траките

Траките в античния свят са били запалени почитатели и са организирали зрелищни спортни празници на всеки 4 години. Това разкрива тематичната галерия в археологическия музей " Спортът в античността ", отдадена на избора на София за европейска столица на спорта. Сердика е имала елитна школа за спортисти " гимназиум ", а спечелилите в противоречивите игри са получавали пожизнени заплати и почести.

Дали спортистите от втори век са отстъпвали по мускули пред нашите - можем единствено да си представим, като се има пред тип камъните, с които са упражнявали.

доктор Петя Андреева - куратор на изложбата, НАИМ: Това са тежести, тактически тежести, които са били употребявани за подготовка за надпреварите

- Нещо като щанги?

- Нещо сходно, да, те са много тежки, тези са от антична Одеса, днешна Варна.

Подобен на топка за ръгби, този камък пък имал напълно друга функционалност

доктор Петя Андреева: Т.нар хаутерии са били употребявани при скок на дължина, с цел да дадат инерция на тялото.

Този 16-килограмов камък е употребен като пудовка, само че преди 20 века. Друго, обаче, се е приемало за безапелационен състезателен признак. Нарича се стригила.

доктор Петя Андреева: Този инструмент е бил употребен за изтъргване на мръсотията след привършване на надпреварите. Прахта се е попивала по телата, защото те са били намазвани със зехтин и дружно с прахоляка това е бил единственият метод добре да се изтърка.

Със зехтин са се мазали най-много борците, с цел да е по-трудна борбата. Освен това са спортували голи, което е възмущавало някои мислители от древността. Имали и личен код за обличане - шапчици от леопардова кожа. Тежкоатлетите пък изпъквали със характерни прически.

доктор Петя Андреева: Цялата глава е обръсната, само че има един кичур коса, който е оставен.

Но пред битката и бокса, по-предпочитаната дисциплинираност е била пентатлона или петобоя.

доктор Петя Андреева: Една доста влиятелна дисциплинираност, защото е развивала доста хармонично тяло.

Перлата на изложбата, обаче, е сребърна фиала с четирите колесници. Популярното съревнование Апобатес, отдадено на Атина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР