Тръгва строежът на Южния колекторСъоръжението за над 115 млн. лева

...
Тръгва строежът на Южния колекторСъоръжението за над 115 млн. лева
Коментари Харесай

Четете в Марица: Тръгва строежът на Южния колектор

Тръгва градежът на Южния колектор

Съоръжението за над 115 млн. лв. ще избави " Кючук Париж " от наводнения

Южният обходен колектор, който ще понижи наводненията в " Кючук Париж ", ще се строи, откакто в границите на седмицата министърът на околната среда Нено Димов и шефът на ВиК ЕООД Спартак Николов подпишат контракт.

" Проектът се финансира по оперативна стратегия " Околна среда " като една от ограниченията за възстановяване на канализационните и водопроводните услуги и ще се осъществя със съдействието на държавното управление в общините Пловдив, Асеновград, Карлово, Стамболийски и Първомай ", заяви през вчерашния ден Спартак Николов.

Инвестицията е над 115 млн. лв., от които 86 милиона са предопределени за новата подземна инфраструктура в регионалния град. Очаква се през ноември да бъде оповестена социална поръчка, разграничена на няколко лота, а следващата година да стартира строителството.

Тема на броя

Поредица: Районите на Пловдив

Градският център се изнася в " Източен "

Има ли късмет в регион „ Източен ” да се обособи втори административен център на Пловдив? Авторите на настоящия Общ организационен проект са безапелационни, че изнасянето на държавните и общинските институции в кв. „ Гладно поле ” ще улесни обслужването на жители и компании, най-малко от позиция на паркиране.

Идеята за второстепенен център и зона за икономическо развиване е заложена и в Интегрирания проект, направен с европейски средства за Пловдив. Условието е Община Пловдив да построи инфраструктурата в кв. „ Гладно поле ”, за което се чака страната да даде част от военните парцели. Областният шеф Здравко Димитров е изпратил нужната документи в Министерството на защитата и се чака първите 15 дка да бъдат предоставени на града. Свободните терени на „ Гладно поле ” са атрактивни за бизнеса, изключително наоколо до бул. „ Санкт Петербург ”, където към този момент са построени няколко търговски вериги.

Махнаха над 2500 гаража, чакат пари за паркинги

От 2800 гаража, сложени върху общинска земя в „ Източен “, са останали не повече от 300 -400 в крайните квартали в „ Изгрев “. Останалите грозни кафези са съборени, откакто с решение на Общинския съвет беше призната разпоредба за тяхното поетапно унищожаване. На притежателите на последните гаражи в региона са изпратени писма с покана сами да ги вдигнат.

Проблемът е, че след всеобщото срутване пространствата пред блоковете наподобяват като след бомбардировка - с разкъртени бетонови настилки, изпочупени ламарини и ръждясали железа. Такава е картинката и в останалите квартали на Пловдив.

Дама в конкуренцията за кмет на Пловдив

Дани Каназирева, ръководител на общинските съветници от „ Съюз за Пловдив ”, се включва в конкуренцията за кмет на града. Кандидатурата й ще бъде издигната на 27 август от 18.30 часа в двора на Драматичния спектакъл.

Това е третият кандидат за поста градоначалник, който ще бъде разгласен публично. От най-голямата партия ГЕРБ и персонално от водача Бойко Борисов за кмет на Пловдив е препоръчан регионалният шеф Здравко Димитров.

Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ пък се сплотиха към кандидатурата на някогашния кмет, а сега народен представител от „ Обединени патриоти ” е Славчо Атанасов. На последните локални избори Славчо Атанасов стигна до балотаж със настоящия кмет Иван Тотев. На втори тур даже краткотрайно поведе в борбата, само че я загуби с едвам 1400 гласа.

Местната организация на Българска социалистическа партия стартира за градоначалник Николай Радев, шеф на ЕГ „ Пловдив ” и общински консултант към този момент четири мандата. Бившият шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Пламен Узунов, който също получи номинация за поста, се отхвърли, базирайки се на задължения в президентството.

Чистят нечист канал в квартал „ Сушица “

Предписания за премахване на нередности в квартал " Сушица " издаде кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов. Предприетите ограничения са за нерегламентирано замърсяване на общински терен и на канал, както и за смяна на маршрута за превеждане на домашни животни от централните улици към периферните.

Замърсеният терен е в землището на квартал " Сушица " в полите на Балкана. През него минава напоителен канал, зарит преди няколко месеца от човек от обитаемото място.

Как да спечелим от наследствения парцел на село

Средната цена на земеделската земя гони 1000 лева

Средната цена на един декар земеделска земя доближи 941 лева през 2018 година Това е със 7,9% повече спрямо 2017 година, оповестиха от Националния статистически институт (НСИ). През предходната година най-скъпа е земеделската земя в Североизточния регион - 1345 лева на декар. Увеличение на цената на един декар земеделска земя по отношение на миналата година е регистрирано в Северния централен регион - с 39,5%, и в Южния централен регион - с 22,7%. От Национален статистически институт регистрират неведнъж повишаване на земеделската земя за интервала 2010-2018 година Средната цена на 1 декар е била най-евтина през 2010 година - 279 лева, до момента в който през 2018 година стига 941 лева Увеличение се следи също при овощните насаждения, лозята и непрекъснато затревените площи.

Нова мода при търговията с изборни гласове

Заменят кебапчетата с цели свине

Вместо с кебапчета - с цели свине ще се завърти търговията с гласове на локалните избори наесен в Пловдивско. Така иронично разказват идната акция потърпевши от африканската чума по свинете стопани. Както „ Марица “ писа, тези, които непринудено теглиха ножа на животните си, ще получат по 300 лева за стерилизация на кочините. Парите ще се изплащат след 1 септември 2019 година Преди това обаче притежателите на прасета от вид „ заден двор “ би трябвало да бъдат включени в лист, направен от кмета на обитаемото място. Крайният период за това бе 26 август.

Със сигурност ще има кметове, които ще се кандидатират за нов мандат и с цел да си обезпечат гласове, като нищо ще включват в листата и хора, които не са гледали свине, подозират фермери от Първомайско, където бяха най-големите недоволства.

Тодор Неделев пропуща дербито с Локомотив

Тодор Неделев пропуща дербито с Локомотив тази седмица. Травмата му се оказа дребния демон. Стана ясно, че плеймейкърът на жълто-черните ще се размине с интервенцията, само че ще би трябвало да почива най-малко три седмици. Диагнозата, която бе сложена на Неделев след ядрено-магнитния резонанс в София, е увреждане на връзките и инфектиране на коленните връзки.

Другият проблематичен в Ботев нападателен футболист - Антонио Вутов обаче ще е на линия за градското дерби.

Родният минимализъм изгрява в галерията на „ Гладстон ”

Творбите за изложбата " Минимализъм в българската живопис 1944-2019 " дойдоха в преди малко приключената изложба на ул. „ Гладстон ”. На 2 септември с експозицията в наличието на Бойко Борисов залата ще бъде публично открита. Куратори на изложбата са доцент Красимир Русев и доцент Румен Жеков. В околните дни творбите ще бъдат аранжирани и окачени в новото артистично пространство.

„ Проектът желае да събере на едно място множеството български създатели, които са минималисти. Галерията е задоволително огромна за такава огромна галерия ”, сподели доцент Румен Жеков. В нея ще бъдат показани над 100 произведения живопис.

Кметът на Белозем стана челник

Кметът на село Белозем Иван Тачев бе признат за челник с церемониален обред на 12-ия фестивал на фолклорната носия “Скок във времето “ в Жеравна. Тази година единствено двама бяха удостоени с тази чест персонално от шефа на фестивала Христо Димитров.

Тачев бе посетител и участник на следващото издание на фестивала дружно с цялата мъжка певческа група “Иван Михов “. Гласовитите белоземци имаха и 30-минутно показване на репертоара си пред аудитория.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР