Трагичната история на Титаник“, потънал след сблъсък с айсберг, е

...
Трагичната история на Титаник“, потънал след сблъсък с айсберг, е
Коментари Харесай

От опиум до електрически коне: странният товар на „Титаник“

Трагичната история на „ Титаник “, потопен след конфликт с айсберг, е станала сюжет на голям брой книги и филми, един от които даже е получил Оскар.

Повече от 1500 души умират на 15 април 1912 година, само че малко на брой знаят, че дружно с тях към дъното на океана се насочат и голям брой странни и необикновени неща.

Електрическите вани

 електрическа вана Титаник В началото на ХХ век електрическите вани – прототип на актуалните солариуми – били считани за последна дума на медицината. Те били толкоз известни, че една такава вана получила място на борда на „ Титаник “.

Жените можели да употребяват ваната заран, а мъжете – следобяд. Пасажерите, искащи да изкъпят своето тяло в мощни ултравиолетови лъчи, трябвало да се снабдят с билет на стойност 1 $.

Опиумът

 Опиум На борда на „ Титаник “ имало четири сандъка с опиат – тъкмо по този начин, с въпросното наркотично вещество. През 1912 година опиумът бил към този момент неразрешен в Съединени американски щати по решение на Конгреса, само че не престават да влиза в състава на доста медицински препарати.

Фармацевтичните компании били задължени да означават съществуването на опиат в състава на препаратите. Във връзка с новите правила на потребление и импортът на опиат намалял, само че не спрял изцяло.

Скъпата картина

 Мери-Жозеф Блондел „ Черкезка в банята “, Титаник Една от най-скъпите движимости на борда на „ Титаник “ не е елмаз или накит, а картината на френския художник Мери-Жозеф Блондел „ Черкезка в банята “.

Собственикът на картината – шведският предприемач Мауриц Хокан Бьорнстрьом-Стефансон, оживял при злополуката и след това подал до застрахователната компания иск за 100 000 $, което в днешно време би се равнявало на към 2,4 млн. $.

Машинката за мармалад

 Титаник В началото на ХХ век доста хора при производството на домакински мармалад употребявали специфични машинки за доста тънко разчистване и нарязване на плодовете. Собственичка на машинката, потънала дружно с „ Титаник “, била 27-годишната Едуина „ Уини “ Селия Траут. По време на незабавното изтегляне в лодка тя била принудена да изостави своята обичана машинка. По-късно подала иск за възобновяване на вредата.

Турската баня

 Титаник „ Титаник “ бил оборудван по последна мода на своето време, тъй че било изцяло естествено на борда му да има луксозна турска баня, в която били допускани единствено пасажерите от първа класа.

Котката Джени

 Титаник На доста кораби от това време – от товарните до луксозните пътнически лайнери – били вземани котки, чиято задача била изтребването на мишки и плъхове. Котката Джени била считана за формален амулет на „ Титаник “.

Електрическият кон

 Титаник Фитнес зала на луксозен транспортен съд наподобява напълно естествено. Но известна част от оборудването на тренажорната зала на „ Титаник “ била много необикновена. Например там се намирал апаратът „ електрически кон “, явяващ се симулатор на езда на кон.

Ръкописът на Джоузеф Конрад

 Джоузеф Конрад „ Титаник “ превозвал от Англия за Съединени американски щати към седем милиона пощенски колета. Една от тях бил ръкопис със заглавието „ Караин: Спомени “ на известния викториански публицист Джоузеф Конрад.

Ръкописът с бележките на Конрад бил предопределен за юриста Джон Куин от Ню Йорк, който колекционирал ръкописни литературни творби.

Източник

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР