Трагедията в Турция накара целия регион да се вгледа в

...
Трагедията в Турция накара целия регион да се вгледа в
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Незаконното строителство и трагедията - защо рухнаха толкова сгради


Трагедията в Турция накара целия район да се вгледа в метода, по който се строят здания. Специалният репортаж на Стоян Георгиев през днешния ден е отдаден на тази тематика.

Сравняваме сателитни фрагменти от град Газиентеп от преди земетресението и виждаме, че съвсем всички рухнали здания имат търговски площи и огромни витрини на нулевия етаж.

Двама инженер-конструктори изследват разрушенията в Турция и виждат един общ белег в метода, по който рухват множеството изцяло унищожени здания, довели до гибелта на над 20 хиляди души. Д-р Димитър Стефанов е сеизмичен инженер от Българската академия на науките.

„ Първото, което прави усещане, което бих осъществил като систематичен недостатък в строителството, е това, че в първите етажи множеството здания са оголени откъм зидове, това са търговски площи, заведения и други пространства са открити и се оформя по този начин нареченият еластичен първи етаж. Това, което се вижда от всички клипове, е по какъв начин постройките първо „ потъват “, тъй като се компроментира първият етаж, след което при някои от тях се появява резултат на домино, плочите рухват една след друга. Отсъствието на противоземетръсни шайби води до това, че структурата няма градивни детайли, способни да понесат хоризонталното сеизмично натоварване. И това е главната причина тези здания да рухнат “, изясни инж. Стефанов.

Инженерите означават, че рухването се случва там, където липсва тухлен дувар сред железобетонните колони, който да играе ролята на противоземетръсна шайба поради отворени търговски площи. Въпреки че на доктрина тухлените стени не са носещи, а железобетонната рамка е тази, която носи постройката, тухленият дувар се оказва решителен за това дали постройката ще се срути, когато блокът е подложен на хоризонтално натоварване от земния трус.

Причината е, че тухленият дувар не разрешава на железобетонните колони да се деформират при клатенето и надлежно да се счупят и да рухнат. Понякога даже при здания, в които има противоземетръсни шайби, зидът се оказва решителен дали тя ще има задоволително издръжливост, с цел да оцелее.

Видеокадри от лаборатория демонстрират симулация на 20-секунден земен трус върху триетажна монолитна постройка. От него се вижда по какъв начин тухленият дувар на първия етаж се чупи, с цел да поеме част от натоварването и по този начин оказва помощ на колоната да понесе земетресението.


„ Някой път това е правено още на стадий планиране, с цел да се обезпечи достъп или витрини. Друг път е вследствие от преустройства. В множеството случаи, в случай че приказваме за българската процедура, такива преустройства са тотално противозаконни “, означи инж. Стефанов.

В международен мащаб изследванията демонстрират, че 50% от тотално разрушените здания са в резултат на мек етаж.

Инженер Тодоров е създател на проучване на пагубното влияние на по този начин наречения мек първи етаж върху устойчивостта на постройките при земетръс. Изследването му е част от теоретичен труд за положението на постройките по основната комерсиална улица на София – бул. „ Витоша “.

38 от 64 изследвани здания в самия център на София са с по този начин наречения мек първи етаж. Но това не е част от плана на постройките. Казано по-просто – тухлените стени са отстранени, с цел да се отворят търговски площи. Напълно нелегално.

58% от постройките на централната софийска улица имат отстранени стени и лежат единствено на колони. Хиляди квадратни метри мек етаж, единствено на пешеходната зона на „ Витошка “.

Инж. Тодоров избира да не афишира обществено кои тъкмо са постройките, в които е осъществено преустрояване, само че акцентира, че управляващите са наясно със заключенията.

„ Хората, които са в тези здания, съгласно мен, няма да се почувстват добре, тъй като заключенията са много точни. Специално постройките, които са продължението на „ Витошка “, комерсиалните, не са проектирани по този начин “, изясни инж. Тодоров.

- Има ли такава тухлена стена, даже когато приказваме за монолитна железобетонна рамка, стената да няма никакво значение за нейната издръжливост?

- Единственият вид една стена да не е носеща е, когато тя е построена откакто е построен скелетът на постройката. Колоната сама по себе си не може да поеме земетръса. Анализите от предходни трусове демонстрират, че постройка, която има зидове с добра връзка сред гредите и стоманобетонните плочи, поемат 2-3 пъти повече сила “, съобщи инж. Стефанов.

- Това ли е повода, тъй като виждаме картинки на здания, на които нулевият етаж безусловно се сплесква, а другите етажи стоят, даже наклонени.

- Да, тъкмо това е повода.

- Тези легенди, че тази стена не е носеща.

- Това го приказваме от години, само че е хубаво да продължим да обръщаме внимание. Не би трябвало да се махат стените, добави инж. Стефанов.

- Във вашия професионален език има ли такова разбиране, като неносеща стена?

- От гледна точна на статичните натоварвания тези стени не носят или най-малко не са планувани да носят, само че когато пристигна земетресението, тези стени оказват помощ и то оказват помощ значително. В избрани случаи тя е решаваща дали постройката да рухне, или да оцелее. А за първия етаж е просто съдбовно.

Няма по какъв начин една постройка да рухне, даже при трус 7,8 по Рихтер, в случай че е сметната от инженер-конструктор при проектирането и в случай че планът е спазен от изпълнителите. Нормите разрешават щета, само че рухването на постройка значи съществуване на незаконна немарливост, безапелационни са експертите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР