Трагедията в руския град Кемерово, при която загинаха 64 души,

...
Трагедията в руския град Кемерово, при която загинаха 64 души,
Коментари Харесай

Журналистката от Кемерово Мария Моргунова: Цяла седмица хората плачат, дори мъжете, въпреки че ги смятаме за корави

Трагедията в съветския град Кемерово, при която починаха 64 души, отприщи гнева на хората, недоволни от неспособността на управляващите да дадат пояснение за случая. Стигна се и до искане на оставки на най-високо равнище.

Свидетел на всички тези събития е Мария Моргунова, публицист от уеб страницата „ Ваш Город”.

„ Цялата седмица е оповестена за траурна. Сега към мола се е събирал бурен протест, хората идват тук, непрекъснато носят цветя, играчки, палят свещи, слагат икони. През цялата седмица хората плачат, даже мъжете, макар че ги считаме за корави. Много от децата съчувстват на починалите, донасят играчките си. Дойде и президентът, той също постави цветя “, описа тя пред bTV.

Тя изясни против кого са гневни хората, които изгубиха децата си: „ Преди всичко против администрацията на мола, тези, които не са се погрижили за сигурността му, не са планували противопожарна сигнализация, които не са прегледали електрическата апаратура. От друга страна, против управляващите, тъй като хората считат, че нелегално е било позволено строителството и потреблението на мола. Смятат, че инспекциите са осъществявани официално. “

От Министерството на изключителните обстановки оповестиха, че хората от администрацията и защитата на мола по време на пожара, когато са пристигнали първите пожарникари, не са си били по местата, а тъкмо те е трябвало да посрещнат пожарникарите и да им оповестят дали вътре има хора, къде и какъв брой са, с цел да могат да стартират да ги избавят. Сега се обяснява, по каква причина ги е нямало, къде са били.

„ Наистина, на другия ден след нещастието хората излязоха на основния площад, пред зданията на кметството и регионалната администрация, които са едно до друго. Дойдоха няколко хиляди души, в действителност някои носеха плакати „ Кой е отговорен?”, само че още е рано да се прави извод кой е в действителност отговорен “, добави Моргунова.

„ Без подозрение хората, които са се събрали, са против корупцията, те са за почтена власт, само че съгласно нашия губернатор Аман Тулеев измежду тези, които са се събрали на протест, е имало хора, които са желали да дестабилизират ситуацията в нашия район, в Кемеровска област. Това са били хора, които са вдигали особено политически лозунги, викали са за оставка на нашето държавно управление, за оставка на служителите, само че аз самата не мога да преценява “, разяснява журналистът.

Тя уточни по какъв начин се оказва помощ на потърпевшите и на тези, които изгубиха околните си: „ Да, безспорно им се оказва както психическа, по този начин и здравна, по този начин и финансова помощ. В частност предоставени са огромни суми – по три милиона рубли, към 80 хиляди лв., за всеки умрял отпуска притежателят на мола, по един милион регионалната администрация и по един милион – държавното управление. Има и пари, събрани от доброволци от дарения. Освен това градската администрация пое всички разходи по погребенията на починалите “.

„ Самите жители желаят молът да бъде съборен и на негово място да се направи паметна алея. Самият кмет счита, че постройката би трябвало да се унищожи, тъй като след случилото се никой няма да влезе там, тъй като и до момента там мирише на умрели и даже да бъде възобновено зданието, всеки ще го е боязън да пуска в него децата си и самият той няма да отиде там “, сподели в умозаключение журналистът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР