Трагедията с деца в Белград взе най-малко девет жертви. Седмокласник

...
Трагедията с деца в Белград взе най-малко девет жертви. Седмокласник
Коментари Харесай

След масовата стрелба в Белград: Ходил ли е 13-годишният ученик на стрелбища с баща си?

Трагедията с деца в Белград взе минимум девет жертви. Седмокласник простреля осем деца и един възрастен. Извършителят е роден през 2009 година. Коста Кечманович е първенец в учебното заведение. Направил си е лист кои деца желае да ликвидира.

По последна информация стрелецът е на 13 години, а не на 14, както в началото се смяташе. По тази причина не може да бъде измамен под наказателна отговорност и евентуално ще бъде настанен в психиатрия.

Квартал „ Врачар ” в сърцето на Белград. Елитното учебно заведение „ Владислав Рибник ” е мястото, на което се случи невижданата покруса. Осем възпитаници и охранителят на учебното заведение бяха убити от възпитаник в седми клас.

„ Първото, което си помислих, беше, че някой хвърля пиратки в коридора на учебното заведение и няма от какво да се тормозя. След това обаче видях по какъв начин защитата пада на пода. Не мислех, че са го простреляли. Слязох долу, тичах и споделих на учителка, че горе се стреля. Всички дружно се скрихме и чакахме. Чуваха се изстрели ”, описа ученичка.

„ Не можете да си визиите. Дъщеря ми е видяла по какъв начин индивидът пада и по какъв начин различен стреля по него. Помислила е, че ще тръгне след нея ”, сподели Астрид Мелани, майка на оживяло дете, предава Нова тв.

При кървавата пукотевица са ранени шест деца и учителка. „ Много сложна интервенция. Едно от децата е с тежки мозъчни увреждания, има заплаха за живота му. В момента е в интензивното поделение в доста тежко положение ”, разяснява шефът на детска клиника в Сърбия доктор Синиша Джукич.

„ Единият от учениците беше докаран в тежко положение. Първо беше в реанимация, а незабавно по-късно го взехме на интервенция. Раните му са в региона на врата и гърдите. Другото дете беше признато с огнестрелни рани под коляното. Сред ранените има и момиче, което е с рани на стомаха и двете ръце. Хоспитализираната учителката е с огнестрелни рани в региона на корема и двете длани ”, разясни началникът на Спешно поделение в Белград Милика Ашанин.

Сърбия разгласи тридневен печал от петък. За детайлностите за кървавото събитие приказва началникът на полицията, който съобщи, че причинителят е възнамерявал всичко. Мотивът му към момента не е явен.

„ Извадил е револвера от раницата и стрелял по защитата.  След това го е насочил към почтените възпитаници, които са седели на столовете си. Стрелял е и лишил живота на две деца. После е тръгнал към кабинета по история, влезнал е и стрелял по учителката и останалите възпитаници. Излязъл е от класната стая, отишъл е в двора на учебното заведение и се е обадил на полицията. След това беше задържан ”, изясни началникът на полицията в Белград Веселин Милич.

Той добави, че кървавото събитие е планувано преди месец. „ Призна си, че всичко е планувано. Имал е лист с имената на децата които е желал да ликвидира ”, посочи Милич.

Министърът на образованието съобщи, че би трябвало да се направи всичко допустимо да се помогне на претърпелите нещастието.

„ Не можем да си представим по какъв начин са се почувствали децата, които бяха очевидци на случилото се, страхът, който са изпитали. Какъв боязън са изпитали охранителят и учителката, които са се постарали да защитят най-ценното за тях, а точно децата и да предотвратят тази покруса ”, разяснява Бранко Ружич.

„ В своя 40-годишен опит в опазването на здравето съм видяла какво ли не, и като доктор, само че на първо място като човек. Това, което ни остава, е да пожелаем бързо възобновяване на децата и на учителката ”, добави министърът на образованието Даница Груичич.

В раницата на малолетния палач полицията е разкрила четири коктейла „ Молотов ” и два револвера. Те са благосъстоятелност на татко му, който имал позволение. 13-годишният ги взел от фамилния сейф.

„ По непотвърдена към този момент информация той е ходил с татко си на стрелбища и се е учил да стреля. Какво да кажа... Редно ли е едно 13-годишно дете да се занимава с такива неща? ”, пита министърът на вътрешните работи Братислав Гашич.

Младежът, чийто родители са лекари, евентуално ще бъде въдворен в психиатрия, а татко му ще бъде съден.

Заради случая сръбският президент Александър Вучич предлага въвеждането на мораториум върху издаването и носенето на оръжия. Започва и проверка на всички издадени разрешителни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР