Трафик на хора, стоки и пране на пари - Приднестровието

...
Трафик на хора, стоки и пране на пари - Приднестровието
Коментари Харесай

Заради Украйна: Може ли Молдова да си върне Приднестровието?


Трафик на хора, артикули и пране на пари - Приднестровието е " черна дупка " за мръсни покупко-продажби. Войната в Украйна обаче може да докара до окончателния завършек на самообявилата се република. Ето за какво:

Руският президент направи не една неверна преценка във връзка с войната, която стартира в Украйна. Досега той не съумя да победи прилежащата страна и евентуално това в никакъв случай няма да се случи. Провали се и в опита да сковава и раздели Европейския съюз и НАТО. И още: обратно на желанията му, той

Вероятно следва още сметки да не излязат. Например за разрешаването на спора в Приднестровието. В тясната линия на Молдова, ситуирана на левия бряг на река Днестър, показва за първи път след разпадането на Съветския съюз през 1991-1992 година по какъв начин може да
Редакцията предлага
Приднестровието - една " черна дупка " в Европа

В Приднестровието, което е към 200 километра дълго и най-вече 30 километра необятно, и до през днешния ден са ситуирани към 2000 съветски бойци. В северната част, покрай село Кобасна, се намира един от най-големите оръжейни хранилища в Европа - в него се съхраняват към 20 000 тона муниции и съоръжение от остарели съветски ресурси. Въпреки че през 1999 година Русия публично се ангажира да изтегли войските и оръжията си в границите на няколко години, тя по този начин и не съблюдава това заричане.

От повече от 30 години Икономически районът се избавя от колапс с парични преводи от Москва, както и с контрабанда, трафик на хора и пране на пари. също има своя принос: през Приднестровието, която укрепва района стопански и прави невероятно Република Молдова да управлява сепаратистите. Постепенно обаче корумпираният хайлайф на Молдова също се включва в мръсните покупко-продажби.

Икономиката на Приднестровието зависи от незаконното напредване на артикули към и от Одеса и други черноморски пристанища. Основата на тази търговия е положена още през 90-те години на предишния век, когато първият " президент " на  Игор Смирнов е признат тържествено от тогавашния украински президент Леонид Кучма. Твърди се, че зетят на Кучма е бил притежател на една от най-големите стоманодобивни компании в Приднестровието. През годините и други политици в Киев са се изкушавали от опцията да вършат " бизнес " със сепаратистите.

Краят на войната ще докара и до завършек на самопровъзгласилата се република?

Днес Киев признава, че има честен дълг към Молдова, тъй като десетилетия наред е толерирал и даже се е възползвал от " черната дупка " в Приднестровието. Близките до властта в Украйна медии се занимават с тематиката и спекулират, че съветска загуба във войната в Украйна би означавала и край и на проруската псевдорепублика. 

След като години наред украинските и молдовски управляващи си затваряха очите за незаконните практики в Приднестровието и представители на двете страни печелеха от тях, написа украинският журналист Сергей Сидоренко в " Европейска истина ", промени всичко. Украинците схванаха, че Приднестровието е опасност за сигурността им. Въпросът е по какъв начин да бъде отстранена тази опасност.

След началото на войната украинската войска блокира с танкове границата с Приднестровието. Това спря контрабандата, а сепаратисткият режим в Тираспол стартира да се оплаква от " икономическата обсада " и приканва Русия да ги избави. поради съпротивата на украинската войска. 

Кишинев желае да реши казуса по кротичък път

, който няма да повлияе на проевропейския курс на Кишинев. Президентката на Молдова Мая Санду съобщи, че страната би трябвало да стане член на Европейски Съюз до края на това десетилетие.

Молдовската президентка Мая Санду

" Кървавата експанзия на Руската федерация против Украйна ускори желанието на молдовците да избегнат войната непременно. Това е най-простият отговор на необятно публикуваната в Украйна концепция, че украинските въоръжени сили би трябвало да оказват помощ на Молдова да се отърве от сепаратизма и руснаците в Приднестровието. Няма условия, при които Кишинев би се съгласил с дейностите на украинските сили на своя територия ", написа Сидоренко и прибавя, че Киев е схванал това. 

Макар, то изключва опцията за боен спор с Приднестровието и подчертава върху икономическия напън като средство за битка с режима в Тираспол. 

Молдова е подвластна от Приднестровието, само че не за дълго

" Всички сме в една и съща лодка. Не бива да я разклащаме ", съобщи наскоро молдовският вицепремиер по реинтеграцията Олег Серебрян. Република Молдова в действителност е подвластна от доставките на електрическа енергия от централата " Кучурган ", която се намира в Приднестровието. Тя от своя страна се зарежда с съветски газ, който се доставя от Кишинев до Тираспол. Парадоксално, само че за Молдова се оказва належащо да финансира сепаратизма, защото без електричеството от " Кучурган " в страната ще царува мрак.

Но това скоро може да се промени. Когато това се случи, Приднестровието може единствено да се обърне към Кишинев. Защото без контрабандните направления през Украйна и доставките на газ от Кишинев самопровъзгласилата се страна не би могла да оцелее.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък: 
Как действа пропагандата в Русия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР