trafficnews.bgЗапочва най- активния сезон на отпуските, а август е месецът,

...
trafficnews.bgЗапочва най- активния сезон на отпуските, а август е месецът,
Коментари Харесай

Преди ваканцията: Защитете дома си от крадци!

trafficnews.bg

Започва най- дейния сезон на отпуските, а август е месецът, в който хиляди българи потеглят на път. Добре е преди да потеглим, да вземем нужните ограничения за защитата на дома си, защото никой не желае лятната му отпуска да приключи в някое районно ръководство. 

Ето и препоръките на специалистите за отбрана на дома. 


Сложете си охранителна система
Най-сигурното средство си остава включването на сигнално-охранителна техника в дома. Добре е системата за защита да остане включена и когато сте си в къщи. Дори елементарната местна тревога може да се окаже по-добра отбрана и от най-сложната брава.  При изборът на компания за инсталиране на сигнално-охранителна техника и автопатрулна охрана е най-добре да се използва фирма с добре развита конструкция от мобилни патрули. Ако в даден миг един от патрулите реагира на сигнал, то наложително би трябвало да има най-малко един дублиращ патрул, който да е свободен да поеме други сигнали. Ако към този момент имате конфигурирана охранителна система, свържете се с диспечерския център на компанията, с цел да уведомите за отсъствието си. Помислете при положение, че системата се задейства или бъде открит щурм, кое лице, най-близко до фамилията ви, да участва на огледа на жилището от патрулните екипи на охранителната компания или полицията.

 2.  Сменете входната врата

 Криминалистите предлагат при обезопасяване на жилището да се стартира от входната врата. Заменете картонената входна врата с дървена или по-добре с железна. Безсмислено е да монтирате железна врата или решетка върху общоприетите дървени каси, защото тя може да бъде извадена дружно с касата доста елементарно.

Една от надеждните защити  е с изключение на специфичната ключалка да бъде поставено  в допълнение заключващо устройство – превъзмогването му би изисквало повече време и това разколебава част от крадците.  Ефективна е и спомагателната ключалка с местна сигнализация, която реагира на напън извън. Укрепете прозорците и вратите на балконите си. Не ги оставяйте отворени, когато сте отвън дома. Ако живеете на невисок етаж, остъклете терасата си или поставете железни решетки.
Заключената врата на входа на  жилищния блок  е спомагателна бариера пред крадците и прави проникването им във входа доста по-трудно. 

3. Винаги заключвайте

Не   оставяйте ключ   на   " скрито място " отвън дома. Извършителите   на обири познават  и ревизират вероятните “тайници ”. Заключвайте дома си, даже когато излизате за малко.

 4.  Следете за „ белези ”

  Друго, за което жителите на жилища е добре да наблюдават и да уведомяват органите на реда е съществуване на така наречен “белези ”. Това са средства, посредством които крадците ревизират дали има придвижване в жилището. Често за тази цел се употребяват рекламни брошури или просто парченца хартия, които се подпъхват в рамката на вратата. Ако крадецът постави такава “бележка ” и при по-късно посещаване тя още е там – явно е, че стопаните отсъстват.

5. Забравете за „ бурканбанк ”

В никакъв случай не дръжте вкъщи огромни суми пари, валута и полезности. Ако въпреки всичко се постанова за малко време да държите у дома по-голяма сума, скрийте я на нетрадиционно място. Гардеробът, хладилникът и дюшекът не са сигурни скривалища. Не показвайте на никого къде държите парите, даже на децата си. Избягвайте да демонстрирате ненужно материалното си благоденствие, защото крадците интензивно търсят информация за такива жилища. Не оставяйте аварийни ключове на видно място в жилището си. Ако изчезнат -  незабавно сменете ключалките. Особено внимателно пазете документите си за благосъстоятелност и документите си за идентичност. Пазете също фактурите и гаранционните карти на скъпата аудиовизуална и домакинска техника. Не съхранявайте банковите си карти и пин-кода им в еднакъв портфейл, чекмедже и т.н.  
Създайте си нетрадиционни тайници, в случай че притежавате скъпи бижута, а най-сигурно е да ги оставите на предпазване в банкови трезори.

6. Изпразнете пощенската кутия

Тя е очевиден симптом за трайно неявяване на стопаните на дома. Препоръчително е да дадете ключ от пощата на комшия, който да я прибира постоянно.

7. Оставете щорите вдигнати

Трайно затворените прозорци и мрачевина в дома в разгара на лятото също подсказват неявяване. Ако имате мощно доверено лице, на което бихте могли да дадете ключ от жилището си, с цел да полива цветята (в случай, че гледате саксийни цветя) или да се грижи за домашния любим, може да помолите и от време на време да пали или гаси осветлението, и да отваря или затваря прозорците. Добре е да знаете, че прозорците са най-уязвимото място във вашия дом, най-много в случай че живеете на първите етажи или сте в къща. В никакъв случай не оставяйте счупени стъкла или елементарно откъртващи се прозорци, преди да заминете. Ценности, ситуирани в непосредствена непосредственост до прозорците ви, са открита покана за крадците. Ако имате опция сложете капандури или щори.

8. Не се хвалете!

 Ако ви следва пътешестване, отмора или командировка за няколко дни, не съобщавайте за това на доста хора. Предупредете и децата си да не вършат това. Оставете по-ценните предмети – украшения и компактна аудиовизуална техника на предпазване при родственици или близки другари. Парите ще са на най-сигурно място в банката. Помолете приближен комшия или непосредствен родственик да наглежда жилището Ви, по време на Вашето неявяване.

 9.  Отложете фотосите от плажа

 Забравете за фотосите, до момента в който сте в отпуск, с цел да държите крадците надалеч от вкъщи си. В днешно време както ние, по този начин и крадците са онлайн, и по никакъв начин не е мъчно да бъдем следени, щом ни набележат.

10. Внимавайте с непознати

 Не отваряйте на непознати. Крадците могат да се показват за инкасатори, обществени чиновници, събиращи помощи доброволци или претенденти за наематели. В никакъв случай не допускайте в дома си непознати хора, които декларират, че имат свръхсетивни качества, виждат бъдещето Ви или скапват вълшебства. Не наемайте инцидентни, непознати лица (особено в случай че сте ги срещнали на улицата или в парка) за осъществяване на услуги в дома Ви – разчистване, ремонт или грижа за възрастен човек. Наемайте лица за услуги  посредством компании, организации или най-малко им изисквайте документи за идентичност – изваждането от анонимност нормално разколебава крадците. Ако по телефона Ви позвънят заради “грешка ”, не съобщавайте своя номер и адрес. Не давайте никаква информация на непознати. Предупредете децата си да пазят ключа от вкъщи и да не канят на посетители хора, които малко познават, изключително във Ваше неявяване. 

  Как да реагирате, в случай че заварите жилището си разбито?

 Не влизайте в жилището и НЕ ПИПАЙТЕ НИЩО. Постарайте се да запазите хладнокръвие. Използвайте мобилен телефон или телефона на съседите си, с цел да съобщите за кражбата в полицията, като не оставяте без наблюдаване входната врата на жилището си. До идването на дежурната оперативна група пазете никой да не влиза в жилището и нищо да не се пипа и размества в него, още повече че крадецът може да е още вътре, а заварен на мястото на престъплението - да прояви настъпателност.

Когато дойдат полицейските чиновници, се старайте да им помагате, като посочите тъкмо мястото на изчезналите движимости, типа и количеството им.

 
В случай, че станете очевидец на кражба

Помогнете на полицията, като се обадите навреме на тел. 112 или в най-близкото ръководство на Министерство на вътрешните работи, тъй като идващия път може Вие да сте пострадал. Не бива да се успокоявате с думите “Това на мен не може да ми се случи ”. Никой не е предпазен от обири, даже и самите крадци от време на време стават жертва на други крадци. Сигнализирайте в полицията и за непознати лица със подозрително държание, които сте забелязали във входа. Ако забележите пред или във входа на постройката в която живеете непознати лица, даже да ви вършат усещане на неангажирани – огледайте ги добре и се пробвайте да ги запомните. Възможно е като се качите в жилището си, да установите, че това извън са били вашите хора. Ако на вратата Ви позвъни чужд и откакто му отворите Ви изясни, че има неточност, че търси квартира или човек, който не познавате – постарайте се да го огледате добре – тъй като е допустимо малко по-късно да се окаже, че жилището на съседа Ви е обрано.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР