trafficnews.bgСнимка: архив Булфото Знакът за контрол с камери бил поставен

...
trafficnews.bgСнимка: архив Булфото Знакът за контрол с камери бил поставен
Коментари Харесай

Хитър пловдивчанин отърва 600 лева глоба за превишена скорост

trafficnews.bg
Снимка: списък " Булфото "

Знакът за надзор с камери бил подложен в нарушаване на закона, от което водачът се възползвал в съда

Пловдивски водач отърва солена санкция от 600 лв. за превишена скорост. Фишът му бе анулиран от Районен съд след обжалване, а повода – неспазване на закона за слагане на пътните знаци.

Водачът на " Ауди А8 " сгазил лука, до момента в който карал по " Асеновградско шосе " през 2017 година. Той шпорил със 100 километра в час при ограничаване до 50 км/`ч. На бензиностанция, директно след отбивката за Околовръстното шосе, дебнела в засада патрулка с камера. Устройството уловило водача, както и регистрационния номер.

Поради стичане на събитията връчването на санкцията се забавило, само че преди няколко месеца, след рутинна инспекция,  пловдивчанинът се сдобил с „ честитка ” от преди 2 години.

Той обаче подал тъжба в съда за анулация на наказването, евентуално посъветван от движимост юрист. В претекстовете си той показал, че пътният знак, показващ съществуването на пътен надзор, е ситуиран на портативна стойка, която е била под законово регламентирана височина от 60 сантиметра. От това следвало, че фишът е погрешен и незаконосъобразен.

Тези доводи лидерът изтъкнал и пред магистратите. След запознаване със случая и с цялата документи, съдът решил, че причините на водача са основателни.

За шанс на водача, нарушаването, а и направеният фиш са отпреди две години, когато към момента е била в действие директивата за обозначаване на пътния надзор със знаци и обявяване на страницата на Министерство на вътрешните работи. През юли 2017 година с следващите промени в Закона за придвижване по пътищата бе отстранен знакът, който предизвестява за видеоконтрол.

За отчаяние на катаджиите, макар че във фиша се съдържат изрядни данни към нарушаването, както и снимков материал, фактически не е спазена тогавашната разпоредба, изискваща мястото на надзор да е съответно обозначено.

„ Пътните знаци и другите средства за сигнализиране би трябвало да са забележими от разстояние, което разрешава на лидера навреме да предприеме дейности за обезпечаване сигурността на придвижването.

В обитаеми места  разстоянието от настилката  до най-ниско разположената точка на пътния знак или спомагателната табела, сложени в профил на платното за придвижване, е не по-малко от 2,25 метра и не повече от 3,30 метра, а в случай че знакът е ситуиран на портативна стойка дистанцията не може да е на по-малко от 60см ”, безусловно написа в закона преди измененията през 2017 година.

В  съответния случай пътният знак е бил подложен на земята. Поради този факт Районният съд в Пловдив анулира акта от 600 лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР