trafficnews.bgПроектът за екопарк Марица, известен като Втори гребен канал в

...
trafficnews.bgПроектът за екопарк Марица, известен като Втори гребен канал в
Коментари Харесай

Замразяват проекта за Втори гребен канал, един ден обаче той щял да се случи


trafficnews.bg

Проектът за екопарк „ Марица ”, прочут като Втори гребен канал в Пловдив, се отсрочва за неустановен интервал от време, удостовери кметът Иван Тотев. Въпреки че построяването на дублиращия канал бе приоритет на властта, в този момент той влиза във фризера за сметка на други планове в региона.

„ Сигурен съм, че един ден Втори гребен канал ще има. Било то след 5 или 10 години “, сподели кметът Иван Тотев. Той добави, че Пловдив към този момент не може да се надява на огромно съревнование по гребане след 2018 година поради неналичието на оборудването.

Вероятната причина за отхвърли от плана е серията от правосъдни борби сред Общината, Регионална инспекция за опазване на околната среда и еколози. Последното дело против Община Пловдив и Регионална инспекция за опазване на околната среда бе извоювано от „ Граждански надзор – отбрана на животните ”  след тригодишна правосъдна борба. Върховен административен съд осъди Община Пловдив и Регионална инспекция за опазване на околната среда през май тази година за неналичието на екологична оценка за изменението на Общия организационен проект на града.  Тяхната позиция е, че планът е изработен върху предпазени зелени площи, на която територия се планува построяването на дублиращ гребен канал с хотели, водни атракции, спирки на градския превоз и паркинги.

Самият план включва 105 декара водно огледало, 650 декара залесяване, 37 островчета, както и загнездяване на редки птици.   Водно огледало, нови алеи, зони за лов на риба, мини голф, зелено учебно заведение и над 20 атракции за пловдивчани и гостите на града ще са фокус в плана, който е изготвила Общината.

Вместо него ще се направи най-голямата залесителна акция в Пловдив през последните години. С 4,5 милиона лв. ще се озеленят 650 декара, северозападно от Гребната база.

В момента тези площи са цялостни със саморасла растителност, бродят разнообразни животни и е откъсната от останалата среда в парк „ Отдих и културата ”.

Новата зелена зона ще се раздели на 4 подзони. Към всяка една от тях ще се осъществят разнообразни ограничения за облагородяване, озеленяване, отделяне тук-там за отдих и разходки, създаване на алеи от естествени материали.

Първата зона, която ще бъде облагородена е на повърхност от 130 декара и директно до Гребния канал.  Достъпът до тези територии ще бъде стеснен, като ще има два входно-пропусквателни зони. Ще бъде построено и видеонаблюдение и ситуирана жива защита.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР