Традицията за писане и рисуване по яйца съществува в много

...
Традицията за писане и рисуване по яйца съществува в много
Коментари Харесай

Музеят на писаните яйца, който си струва да се види не само по Великден

Традицията за писане и изобразяване по яйца съществува в доста етноси и страни по света. Безспорно обаче районът на Източна Европа има доста какво да показва в това изкуство. И това се вижда ясно в най-големия музей на писаните яйца.
 Снимка 614331

Muzeul Oualor Lucia Condrea (Музей на яйцата " Лусия Гондреа " от румънски) се намира в Молдовита, област Буковина, в Румъния. Основан е от художничката, чието име носи, през 1993 година и към този момент съдържа над 30 хиляди експоната.

Голяма част от тях са ситуирани в 106 витрини на повърхност от 500 квадратни метра, като TripAdvisor ни поучава да си предвидим най-малко два часа за разглеждането им. Експонатите са събирани от 56 разнообразни страни.
 Снимка 614333

Сред любопитните яйца в сбирката са яйце, писано в Полша, преди 300 години, както и такива от покрайнината, които са най-малко на век, оповестяват от Българска телеграфна агенция. Музеят може да се прегледа виртуално и. 
 Снимка 614335

Музеят на яйцата " Лусия Гондреа " е включен в гида на Michelin за места, които си коства да посетим. А през отминаващата Страстна седмица в него се провеждат редица работилници за писане на великденски яйца.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР