Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на

...
Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на
Коментари Харесай

Световен ден на стоматолога

Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на стоматолога става все по-популярна на всички места по света. Можем да предположим, че има основателни аргументи да се празнува този професионален празник на зъболекарите в ден на Св. Аполония (St. Apollonia), първата причина от които е изненадващо прелъстителен облик на Аполония, оживял през вековете.

Аполония - щерка на изтъкнат чиновник на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала неприятен образец на останалите жители, които трябвало да се придържат към политеизъм и да имат вяра в божественият император.
Брекети: сигурен път към прави зъби и красива усмивка!
Здравата и красива усмивка носи убеденост и самочувствие. Когато зъбите ни са прави, се усмихваме по-често и незабелязано позитивните емоци...
Прочети повече
Аполония е била подложена на тежки изтезания за отвод от християнството. Но момичето не трепна пред лицето на гибелта. Тя е помолила да я развържат, с цел да коленичи и да извърши условията на тълпата. Когато я развързали, смелата жена сама се е хвърлила в огъня. Това се случи на 9 февруари 249 година.

Страданията и християнският героизъм на Аполония дотолкоз поразили съвременниците и правоприемниците, че се е родила легенда за това, че е задоволително единствено да се изговори името на " Аполония ", да се помолете на нея - зъбната болежка ще отмине. През 300 година Аполония е канонизиран като светец. Денят е 9 февруари.

Древните " стоматолози ", употребявали първообраз на първата си машинка още преди 9000 години. Това ненадейно изобретение, направели учени от Съединени американски щати и Франция.

Проучвайки откритите в Пакистанската провинция Белуджистан, останките от хора, които живели 7 - 5,5 хиляди години прочие Хр, те откри в някои зъби, направени съвсем съвършени дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на античните " зъболекари " потвърждава и обстоятелството, че в някои случаи са " лекувани " труднодостъпни коренни зъби, освен това една от дупките се е намирала отвътре на челюстта.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР