Традиционно всички епархии към Българската православна църква ще отслужат Преждеосвещена

...
Традиционно всички епархии към Българската православна църква ще отслужат Преждеосвещена
Коментари Харесай

Днес е денят, в който Юда предава Христос

Традиционно всички епархии към Българската православна черква ще отслужат Преждеосвещена Света Литургия.

В деня на Великата сряда се напомня за скъпото миро, пролято върху главата на Христос от разкаяла се грешница. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, дамата, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, желала да засвидетелства почитта си. В бързината, да не й се пречи на положителното желание, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.

Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под претекст, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос споделил да не я смущават, тъй като за това й старание ще се разгласи по целия свят.

Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Исус Христос за тридесет сребърника. От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите възпитаници последните си духовни упътвания. Пророкува гибелта си на кръста и показва, че един от тях ще го съобщи на фарисеите, с цел да бъде съден, малтретиран и разпнат. След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло. " После подвига чашата с алено вино и споделя: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете. "

С тези слова се слага началото на ново духовно обучение, на нов светоглед. Установено е тайното свето причестяване. Същата вечер Исус дружно с учениците си отива на Елеонската планина, с цел да насочи от нея молитвите си към Отеца.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, най-вече от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а в случай че някой престъпи това предписание, има вяра се, че умеенето му ще се отнеме.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР