Традиционният поток от туристи се завърна тази пролет в обезлюдената

...
Традиционният поток от туристи се завърна тази пролет в обезлюдената
Коментари Харесай

Венеция възобновява идеята за дневна туристическа такса

Традиционният поток от туристи се завърна тази пролет в обезлюдената по време на пандемията Венеция и това накара локалните управляващи да възобновят плана си за наложителна резервация за всички туристи, които желаят да се разходят по протежението на фамозните канали на града.

Ще стартираме с пробна фаза, по време на която резервацията няма да е наложителна, а по желание, изясни в сряда сътрудникът по туризма в общинския съвет Симоне Вентурини пред Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Датата, която ще постави началото на тази фаза, ще бъде оповестена през идните седмици и ще бъде съпроводена от тласъци като да вземем за пример понижение на входните такси за музеите.

След края на пробната фаза резервацията ще стане наложителна през 2023 година и туристите ще заплащат дневна такса, която ще варира от три до 10 евро. Посетителите, които нощуват на място и към този момент подлежат на туристическа такса, ще бъдат освободени от нея.

Тази самодейност наподобява по-актуална от всеки път, откакто уикендът за католическия Великден бе белязан от мощно стълпотворение на туристи: 100 000 са нощували в града всяка нощ, към които би трябвало да се прибавят и приблизително 40 000 гости на ден, сподели Вентурини.

Тази навалица от хора е довела до дълги опашки на спирките за " вапорето " и пред музеите, а хотелите са били изцяло заети.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро бе първият, който подвигна сигнал за паника. Мнозина схванаха през днешния ден, че резервацията за посещаване на града е верният път, който да следваме, с цел да реализираме по-балансирано ръководство на туризма, написа Бруняро в Туитър.

Ние ще сме първите в света, които подхващаме този сложен опит, акцентира той.

Според Симоне Вентурини това ще е първата система в света, при която районна столица, а не археологически обект или естествен парк се пробва да контролира достъпа до града и затова това е доста комплицирано.

Когато резервацията стане наложителна през 2023 година контролът ще се реализира, както в този момент това се прави на автобусната и жп гарата, двете съществени точки за достъп до " Серенисима ".

Венеция няма да може да наложи квота за дневен брой гости поради правилото за свободно придвижване на хора, само че смяната на таксата според от притока на хора, ще разреши да се подтикват туристите да избират дни с по-ниска посещаемост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР