Традиционният лучник е любим на всички, но само истинските ценители

...
Традиционният лучник е любим на всички, но само истинските ценители
Коментари Харесай

Лют лучник

Традиционният лучник е обичан на всички, само че единствено същинските ценители на лютата храна ще оценят тази рецепта с люти чушки

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг
● квас - 1 с.л.
● масло - 100 мл
● сол - 1/2 ч.л.

За плънката


● свеж лук - 6 връзки
● яйца - 2 бр.
● олио - 2 с.л.
● люти чушки - 4 бр.
● червен пипер - 1 ч.л.
● чубрица - 1 ч.л.
● сол - 1/2 ч.л.

Начин на подготвяне

От брашното, маята, солта и хладка вода се замесва тесто. След като стане безпрепятствено тесто, се разделя на три топки, които се покриват с забрадка и се оставят да престоят 30 минути.

През това време се подготвя плънката. Лукът и чушките се режат на дребно и се задушават в олиото. Прибавят се яйцата, разбъркват се и сместа се подправя със сол, червен пипер и чубрица. Оставя се да изстине.

След като тестото втаса, две от топките се разточват на огромни кръгове, намазват се с разтопено масло и се поставят един върху различен. Разточват се на дебела кора, по-голяма от кръглата тава, в която ще се пекат.

Кората се разстила в намазаната с масло тава, като краищата и се загъват във вътрешността и се навиват, тъй че да се образува борд.

Поизстиналата плънка се изсипва върху кората и се разстила до формирания от тесто борд. Останалото тесто се разточва на кора с размера на тавата и се слага от горната страна като похлупак, който би трябвало да покрие плънката и долната кора на вкусния лучник.

След това се намазва от горната страна с остатъка от разтопеното масло и пълнената питка се слага в студена фурна, която се настройва на 170°C, и се пече към 40 минути.

След като се изпече лютият лучник, се поръсва със студена вода и се покрива с забрадка. Реже се откакто изстине.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР