Традиционните подходи на преподаване обикновено са насочени към учителя, а

...
Традиционните подходи на преподаване обикновено са насочени към учителя, а
Коментари Харесай

Образование и бизнес: Идеи за нетрадиционни методи на обучение

Традиционните подходи на преподаване нормално са ориентирани към учителя, а учениците се образоват по метод, предполагащ слушане и запаметяване. 

В скоростните промени на модерния свят, е значимо и ние да се движим бързо. Обучението, такова, каквото го познаваме, би трябвало да си остане в предишното.

Новите технологии, благоприятни условия за образование и един напълно нов свят на виртуална действителност трансформират напълно методите за преподаване. Как можем да подготвим идващите генерации за провокациите на бъдещето? Ето едни от най-нетрадиционните хрумвания: 

1. Учене посредством правене

Известната дефиниция на теорията на Дюи за „ учене посредством правене “ е изненадващо многостранен и ефикасен нетрадиционен способ на преподаване. В основата му са концепциите за доближаване до вашия обект на образование и за целеустремено ангажиране в умишлен развой на учене, който включва размисли и самооценки. Това го прави по този начин, че можете да научите съвсем всичко „ посредством правене “ – даже най-теоретичните предмети – в случай че имате вярното мислене.

2. Критична педагогика

Критичната педагогика ни припомня, че образованието не би трябвало да включва прилежно запаметяване на авансово открито наличие – то по-скоро би трябвало да даде приоритет на действителното схващане и отразяване на наличие, което е от голяма важност за живота на самите възпитаници – и за обществото, в което живеят.

Хенри Жиру , един от главните теоретици на сериозната педагогика, стига до такава степен, че счита преподаването за политически акт – а учебните заведения са места, където учениците би трябвало да се научат да проучват и подлагат на критика властовите връзки и структурните проблеми на своето общество.

На процедура сериозната педагогика може да одобри разнообразни форми – от взаимно четене и коментиране на вести, през забавни диспути, до проучване на сериозни гласове от предишното и сегашното. Съвсем всеки професионален избор в обсега на сериозната педагогика в действителност няма да пропусне да докара до някои вдъхновяващи нетрадиционни способи на преподаване.

3. Пътувайте, с цел да научите

„ Научи се да пътуваш, пътувай, с цел да учиш “ . Учебните пътувания, в случай че са добре подбрани, могат да бъдат невероятна опция за учене, дотам, че от време на време в действителност да са прекарвания, изменящи живота. Работата е там, че пътуването основава идеалния подтекст за дейно образование.

Те слагат обучаемия в непосредствен контакт с обекта на образование, разрешават му да надвиши теорията и да образува нови умения, мемоари и отзиви, вършат целия развой ангажиращ и трогателен.

Нещата, научени по време на пътешестване, остават в паметта ви дружно с ярките проблясъци на местата, които сте видели, хората, с които сте говорили, и неповторимите чувства от такова наситено преживяване. Най-важното е, че те най-често ви излагат на уместността на това, което изучавате – неизбежно потвърдено от обстановките, които срещате и на които сами сте очевидци.

4. Изследвания

Естествено, това върви доста добре с образователните пътувания: представете си да се окажете в непозната страна и да научите за локалната просвета не като четете за нея в книги или в интернет – а като се срещате с хора, които споделят тази просвета и получавате визия за техния живот. 

Но следствията не включват безусловно задгранични условия и екзотични тематики: помислете за следствие на аргументите за изменението на климата във вашата локална провинция да вземем за пример – или всяка друга тематика, която е подобаваща за вашата обстановка.

5. Колективно образование

Един нетрадиционен способ на преподаване, който много постоянно се подценява, е толкоз елементарен, колкото звучи – да превърнем ученето в групова отговорност, а не в самостоятелна. Ако сте преподавател, това ще значи най-много поощряване на груповата работа и изпробване с сходни хрумвания, като групови изпити и тестове
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР