Традиционната китайска медицина лекува зимните болести през лятото, защото тогава

...
Традиционната китайска медицина лекува зимните болести през лятото, защото тогава
Коментари Харесай

Билкови пластири гонят зимните болести

Традиционната китайска медицина лекува зимните заболявания през лятото, тъй като тогава температурите са високи и силата Ян е в обилие. Това е уместно време да се възвърне салдото сред Ин и Ян и да се излекуват хронични болести, които се появяват през зимата, оповестява bulgarian.cri.cn.

Средата на лятото, или месеците юли и август, са най-горещите дни в Северното полукълбо. В древността гърците нарекли този интервал „ кучешки дни ", тъй като го свързвали със звездата Сириус, която определяли като „ звездата Куче ". Тя била най-ярката в съзвездието „ Голямо куче " и в разгара на лятото изгрявала и залязвала със Слънцето. Кучешките дни започвали на 24 юли и продължавали до 24 август. Древните вярвали, че Сириус нагрява Земята дружно със Слънцето и по тази причина времето е толкоз горещо и задушно.

Китайците назовават най-горещите дни в годината Санфу (??), или в превод „ трите фу ". Едно от смислите на думата „ фу " в китайския език е „ притайвам се, скътвам се ". Според обичайна китайска медицина през лятото силата Ян е в обилие, а Ин сякаш се е скътала в земята, а хората се крият на сянка или вкъщи. Вероятно заради тази причина и античните китайци нарекли най-горещите дни в годината „ фу ". Те са три, тъй като интервалът нормално се разделя на три десетдневки, които също стартират в средата на юли и свършват към 20 август, само че датите им не са закрепени. Всяка година те се пресмятат съгласно Небесните стълбове и Земните клони (система за пресмятане на времето в античен Китай). Понякога се случва дните Санфу да продължат цели 40 дни. Тази година Санфу интервалът стартира на 17 юли и ще продължи до 25 август.

Според обичайна китайска медицина Санфу е най-подходящото време за лекуването и профилактиката на зимните заболявания, да вземем за пример кашлица, астма и артрит. Един от известните способи за това е слагането на Санфу пластири. Сместа за тях се подготвя от разнообразни билки, измежду които семена от бял синап, карамфил, китайски див джинджифил и други, които имат свойството да затоплят организма и да подтикват Ян силата.

Билките се стриват на тънък прахуляк, след което към тях се прибавя сок от изцеден джинджифил и мед. Съставките се омесват на тесто, което се разточва на доста тъничък лист, разрязва се и парченцата се залепят върху транспарантна восъчна хартия. Така получените пластири се слагат на избрани акупунтурни точки по тялото, нормално на гърба и врата, които се дефинират съгласно положението и недоволствата на пациента.

Тези лечебни пластири се употребяват в обичайна китайска медицина от дълбока античност. За тях се загатва още в „ Хуанди нейдзин " (Трактат на Жълтия император за вътрешното), писан преди повече от 2000 години. В наши дни той продължава да е главен учебник и справочник за практикуващите обичайната китайска медицина. Лечението със Санфу пластири става извънредно известно през династия Цин (1644 – 1911) и през последните години се възражда, защото от ден на ден китайци още веднъж търсят помощ от обичайна медицина.

Освен с билкови пластири, зимните заболявания могат да бъдат излекувни през лятото и благодарение на акупунктура, мокса, физиотерапия, масаж, билкови отвари, лечебно хранене, топли вани на краката.

Китайските лекари поучават също през горещите дни на годината да внимавате с храната.

В менюто би трябвало да участват повече плодове и зеленчуци, да се ограничи мазното и пърженото, да не се злоупотребява с алкохола и сладкарските произведения. Освен това не трябва да се пият прекалено много студени и газирани питиета, както и да се внимава със сладоледа, с цел да не се преохлади тялото. Джан Джундзин, доктор от династия Източна Хан, съветвал през лятото да се пие топла вода, тъй като това усъвършенства кръвообращението и съгласно него е верният метод за профилактика и лекуване на топлинния удар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР