Традиционната Акция Зима стартира на 1 ноември. Това обяви председателят

...
Традиционната Акция Зима стартира на 1 ноември. Това обяви председателят
Коментари Харесай

Много важна информация за всички шофьори в България! Важи от 1 ноември!

Традиционната Акция " Зима " започва на 1 ноември. Това разгласи ръководителят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев на брифинг през днешния ден. През първата седмица от акцията всички притежатели на коли, без значение от това дали са членове на СБА или не, могат да се възползват от безвъзмездна инспекция на подготвеността на автомобила си за зимния сезон в техническите центрове на СБА. Проверката включва безвъзмездна инспекция и реглаж на фарове в допълнение с съвещания за чистачки, грайфери, течности. В старта на акцията взеха присъединяване още комисар Калоян Драганов, шеф на отдел Пътна полиция към ГДНП, Росен Рапчев от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, Надежда Тодоровска, зам.-генерален шеф на БЧК, и комисар Тенчо Тенев, Столична дирекция на вътрешните работи. От Пътна полиция ще подчертават на 3 съществени групи участници в придвижването в границите на три поредни седмици през ноември - водачите на пътни транспортни средства, пешеходците и държанието на водачите и редовността на колите им. " Автомобилите би трябвало да бъдат изправни и подготвени за зимата, а неизправните коли ще бъдат спирани от придвижване ", съобщи комисар Калоян Драганов. Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни транспортни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки. Затова призоваваме водачите да приготвят автомобила за зимата, както и да понижат скоростта и да усилят дистанцията при неподходящи метеорологични условия, сподели Росен Рапчев. „ Гумите са извънредно значими за зимата. Пътните условия през този сезон се трансформират за малко време, по тази причина бъдете авансово готови и вземете всички ограничения в точния момент “, добави Росен Рапчев. Той подчертава и към пешеходците като ги прикани да бъдат още по-внимателни в идващите месеци. „ През този сезон се стъмва доста по-рано, а неподходящите метеорологични условия удължават спирачния път на транспортните средства. Затова – пресичайте с нараснало внимание и единствено на избраните за това места “, сподели специалистът от ДАБДП. И тази година уредниците на акцията приготвиха над 500 000 листовки със препоръки за безвредно пътешестване през зимния сезон, които ще се популяризират от екипите на СБА, Министерство на вътрешните работи и БЧК: 1. От 15 ноември до 1 март автомобилът би трябвало да е с гуми за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
2. В автомобила би трябвало да има предпазен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка.
3. Превозното средство би трябвало да е механически изправно. Провери спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване.
4. Поддържай устройствата за осветление и сигнализация чисти, забележими, контролирани и в редовност.
5. Смени течностите в автомобила с подобаващи за зимата. Особено значимо е да смениш водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна.
6. Подсигури се с вериги за сняг. Гумите с шипове са неразрешени.
7. Винаги зареждай задоволително гориво и оборудвай МПС с буксирно въже.
8. Не подценявай локвите и аквапланингите.
9. Планирай маршрута си, информирай се за поправки и обходни пътища.
10. При попадане в рискова обстановка сигнализирай на телефон 112. През последните три зимни сезона при 4571 тежки пътнотранспортни катастрофи са починали 386 и са ранени 5755 участници в придвижването по пътищата, припомнят още от Пътна полиция. 2020 година - 2021 година: 1313 тежки ПТП, 1656 ранени, 112 починали 2019 година - 2020 година: 1656 тежки ПТП, 2081 ранени, 130 починали
2018 година - 2019 година: 1602 тежки ПТП, 2018 ранени, 144 починали * данните са за интервала 15.11-01.03
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР