Този януари, точно сто години след края на Първата световна

...
Този януари, точно сто години след края на Първата световна
Коментари Харесай

Времето е врагът в епичната военна драма „1917“ на Сам Мендес

Този януари, тъкмо 100 години след края на Първата международна война, носителят на „ Оскар “ режисьор, Сам Мендес (Американски прелести, 007: Координати Скайфол, Снайперисти) ще ни върне на фронта с епичната военна драма 1917. Използвайки неповторимия си авторски жанр, Мендес споделя забележителна, по едно и също време красива и жестока история за другарство, чест и жертвоготовност, и ни разкрива малко позната страна на един от най- огромните и тежки военни спорове в историята на човечеството.



Отчасти въодушевен от разкази на дядото на Сам Мендес, който е деец от ПСВ, 1917 ни води в разгара на войната, когато двама млади английски бойци Скофийлд (Джордж МакКей) и Блейк (Дийн-Чарлс Чапман) са натоварени с осъществяването на видимо невъзможна задача. В конкуренция с времето те би трябвало да навлязат надълбоко във вражеската територия и да доставят известие, което ще предотврати стотици бойци, измежду които е и родният брат на Блейк, да попаднат в гибелен капан, квалифициран от германците, малко откакто са се отдръпнали към линията „ Хинденбург “ по време на интервенция „ Алберих “. Мендес споделя, че още през цялото време е бил изцяло сигурен, че филмът би трябвало да бъде разказан в действително време – събитията да са пресъздадени и да протичат за феновете със същата скорост, с която се изживяват от героите във кино лентата:

„ Всяка стъпка в това пътешестване, синхронът с всеки мирис на тези мъже, е неразделна и основна част от историята. И няма по-добър метод да разкажеш тази история, с изключение на посредством един нескончаем кадър “. Това оказва помощ на феновете да се потопят в действието на кино лентата и да почувстват, че са в окопите дружно с бойците. Незаменим асистент на Мендес в извънредно сложната реализация на този артистичен прийом е именитият оператор и притежател на „ Оскар “ Роджър Дийкинс (007: Координати Скайфол, Блейд Рънър 2049), който прибавя:

„ Докато не видите кино лентата на огромен екран, не осъзнавате какъв брой завладяващо е и по какъв начин тази техника ви потапя в историята “. Друга значима част за реализирането на този план са актьорите. Освен младите Джордж МакКей и Дийн-Чарлс Чапман, които влизат в функциите на Скофийлд и Блейк, Сам Мендес разчита на наличието на звезди от ранга на Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач и Марк Стронг, както и на потвърдили се имена като Ричард Мадън, Андрю Скот, Даниел Мейс, Ейдриън Скарбъро, Джейми Паркър и други Освен режисьор Сам Мендес е и продуцент и създател на сюжета дружно с Кристи Уилсън-Кернс (Penny Dreadful). Сред останалите продуценти са Пипа Харис (Пътят на измененията, Away We Go), Джейн-Ан Тенгрен (The Rhythm Section, Спектър), Калъм МакДугал (Мери Попинз се завръща, 007: Координати Скайфол) и Брайън Оливър (Рокетмен, Черен лебед). Връщаме се в 1917 на 24 януари 2020.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР