Този уикенд се навършват 10 години откакто ръководителят на нападенията

...
Този уикенд се навършват 10 години откакто ръководителят на нападенията
Коментари Харесай

Ал Кайда обеща война на всички фронтове срещу САЩ, докато се изтеглят от Афганистан

Този уикенд се навършват 10 години откогато ръководителят на нападенията против Съединени американски щати на 11 септември 2001 година Осама, Seal Team 6, написа СиЕнЕн.

Името му и името на неговата терористична мрежа, Ал Кайда, дефинираха ерата на реакция и отмъщение на Съединени американски щати с битка против тероризма.

Американската " война против тероризма " е на път да навлезе в нова фаза, защото президентът Джо Байдън се готви да изтегли всички американски сили от Афганистан до, само че в този момент Ал Кайда твърди, че войната й със Съединени американски щати надалеч не е завършила.

В извънредно изявление за CNN, извършено посредством медиатори, двама ръководители на Ал Кайда разясняват, че " войната против Съединени американски щати ще продължи на всички други фронтове, в случай че не бъдат изгонени от останалата част от ислямския свят ".

В предишното Ал Кайда рядко отговаряше на въпроси, вместо това избираше да се крие зад личната си агитация. Не е ясно за какво групата е избрала да го направи в този момент.

Анализаторът на тероризма Пол Круикшанк, основен редактор на CTC Sentinel на Уест Пойнт, който прегледа отговорите на Ал Кайда, споделя, че е допустимо " те да се усещат подбудени от решението на администрацията на Байдън да изтегли войски от Афганистан, само че може и да се пробват да отклонят внимание от многото скорошни загуби. "
 Значителен скок на офанзивите в Афганистан от началото на годината
Значителен скок на офанзивите в Афганистан от началото на годината

С близо 37% са се нараснали нападенията на талибаните

Най-дългата война на Съединени американски щати завършва

Днес терористичната група, която в миналото прикова вниманието на света, се свежда до циврене, само че надалеч не е мъртва. И в този момент споделя, че възнамерява завръщане, откакто, като още веднъж си партнират с талибаните.

В отговор до CNN двама членове на Ал Кайда затрупват с похвали талибаните, че поддържат жива битката против Съединени американски щати. " Благодарение на афганистанците за отбраната на другарите по оръжие, доста такива фронтове на джихад работят сполучливо в разнообразни елементи на ислямския свят отдавна ", споделя представителят.

До 11 септември тази година най-дългата американска война, чиято цел е да обезврежда терористичната група, публично ще завърши, като президентът Байдън съобщи: " Бин Ладен е мъртъв, а Ал Кайда е деградирала, в Афганистан. И е време да се постави завършек на безконечната война. "

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се съгласи, казвайки пред ЕйБиСи по-рано този месец: " Отидохме в Афганистан преди 20 години и отидохме, тъй като бяхме нападнати на 11 септември, и отидохме да накажем тези, които ни нападнаха на 11 септември и да се уверим, че Афганистан няма да се трансформира в леговище за тероризъм, ориентиран към Съединени американски щати или някой от нашите съдружници и сътрудници. И постигнахме задачите, които си поставихме. "

Това, което направи изхода вероятен е договорката на Съединени американски щати от февруари 2020 година с афганистанските талибани, в която групата даде обещание да прекъсне връзките с Ал Кайда, поради която Съединени американски щати нахлуха в Афганистан след атентатите от 11 септември.

Чрез журналистически медиатори кореспондентът на СиЕнЕн Салим Мехсуд се обърна към Ал Кайда за реакцията й към хода на Байдън да изтегли войски от Афганистан и вместо да го пренебрегват, както са правили доста пъти в предишното, този път дадоха отговор.

Отговорът им допуска, че талибаните са по-малко откровени с администрацията на Байдън и че намаляването на американските войски може да се основава на фалш.

CNN се обърна към талибаните за коментар по отношение на връзките им с Ал Кайда, само че те не реагираха, правейки отговора на Ал Кайда пред CNN доста просветление какво може да се случи след изтеглянето на американските войски.

Питър Берген, специалист по тероризма на CNN и създател на няколко книги за Осама Бин Ладен, прочете всички отговори на Ал Кайда и ги оцени като същински.

Берген показва друга част от отговора на Ал Кайда, наблягайки продължаващите връзки с талибаните: " В същото време пакистанските талибани и Ал Кайда имат връзки на ислямско приятелство, което е било и към момента е непокътнато, същото е и с афганистанските талибани. "

Той отбелязва: " Това удостоверява казаното от Организация на обединените нации, че " талибаните постоянно се съветват " с Ал Кайда по време на договарянията със Съединени американски щати, като в същото време подсигуряват, че " ще почетат историческите си връзки " с терористичната група. "

Донякъде двусмислено Ал Кайда също твърди, че няма интерес да употребява самия Афганистан като плацдарм за бъдещи офанзиви, защото към този момент не се нуждаят от тази страна. " Не се нуждаем от Афганистан и няма такова желание в бъдеще ", споделя групата.
 Лавров упрекна Съединени американски щати за основаването на ДАЕШ
Лавров упрекна Съединени американски щати за основаването на ДАЕШ

Съединени американски щати да се върнат към иранската нуклеарна договорка, Русия не отхвърля да работи с НАТО, а Съединени американски щати и Европейски Съюз употребяват нелоялни способи на конкуренция против Русия и Китай

Терористична група под сянката на ДАЕШ

В своя отговор Ал Кайда афишира Афганистан за победа. " Американците в този момент са победени " и вършат паралел с отдръпването на Съюз на съветските социалистически републики от страната преди 30 година и последвалия му провал: " Войната на Съединени американски щати в Афганистан изигра основна роля за удар върху стопанската система на Съединени американски щати ".

Тази линия отразява реториката на самия Бин Ладен, който пропагандира прекомерно опростената концепция, че Съюз на съветските социалистически републики са банкрутирали в Афганистан. Цената на американските войни против тероризма доближи трилиони, само че офанзивите от 11 септември не доведоха до стопански колапс на Съединени американски щати. Ал Кайда признава жертвите, които войната им е нанесла, заявявайки, че " най-вече " от положителните си бойци в Сирия, където " някои от тях са станали мъченици през последните години ".

Те също по този начин признават, че гибелта на Бин Ладен отслабва Ал Кайда, позволявайки на по-нихилистичните ислямисти, ИДИЛ (Даеш), да се открият. " Те се възползваха от мъченическата гибел на шейх Осама, шейх Атияхула, шейх Абу Яхя Ал-Либи и доста други. "

През последните години жестокостите и офанзивите на ДАЕШ, които тя въодушеви в Европа, съвсем осатвиха в сянка Ал Кайда, само че те показват това като " тактическо безмълвие ", като настояват, че не са " прекършени " и вместо това " водят дълга война " с " разнообразни стадии ".

Настоящият водач на Ал Кайда, по-малко харизматичният Айман ал Зауахири, живее съвсем виртуално и е чут единствено в редки пропагандни изказвания. Въпреки това групата към момента се дефинира като за други джихадисти. Франчайзите на Ал Кайда работят, наред с други места в Йемен, Сирия, Сомалия и Северна Африка.

В отговора на CNN за ролята му в Пакистан и Афганистан, отговарящият твърди, че е " началник " на нападението през 2009 година, при което се убити седем оперативни служащи от Централно разузнавателно управление на САЩ в тяхната база покрай Коуст в Афганистан. В него се споделя, че по това време пакистанските талибани (ТТП), за които също се знае, че са взели участие в нападението, са младши сътрудници и " са в стадий на образование, доста неточности са позволени от тях ".

Берген споделя, " Това се вписва в документите на Бин Ладен в Аботабад, в които водачите на Ал Кайда се отнасят към TTП като към младши сътрудник, с който могат да ръководят (въпреки че Ал Кайда е дребна организация, а TTП огромна, релативно казано). "

Изглежда, че Байдън е наясно с капацитета за двуличност на талибаните и разпространяването на Ал Кайда, заявявайки в речта си пред Конгреса в сряда, че " ние ще поддържаме всеобхватна дарба да потискаме бъдещите закани за родината ".

" Но не се заблуждавайте - терористичната опасност се разви отвън Афганистан от 2001 година и ние ще останем бдителни против заканите за Съединените щати, откъдето и да идват. Ал Кайда и ДАЕШ са в Йемен, Сирия, Сомалия и други места в Африка и Близкия изток и на други места. "
 Вътрешният тероризъм е съществена опасност за Съединени американски щати
Вътрешният тероризъм е съществена опасност за Съединени американски щати

Предупреждение от управляващите

Афганистан може още веднъж да бъде свободен за Ал Кайда

Днес Ал Кайда наподобяват горди от въздействието си върху ТТП: " Сега организацията на пакистанските талибани и тяхното управление освен напредват в светлината на шариата, само че и взимат по-добри решения въз основа на предишния опит и скорошни триумфи, станали вероятни от същото единение и придържане към шариата и мъдростта. "

Не е ясно дали това е отпратка към първото огромно нахлуване на ТТП от няколко години, при което удариха хотел, където китайският дипломат бе отседнал в Куета предходната седмица. Пакистански чиновници по сигурността разясниха, че китайският дипломат не е бил задачата, само че все пак се акцентира, че Ал Кайда възстановява силите си.

Ако талибаните са толкоз близки до Ал Кайда, както твърди тази група и Организация на обединените нации прави оценка това, тогава отговорът на Ал Кайда с 2000 думи към CNN допуска, че вместо като сътрудник за преустановяване на огъня със Съединени американски щати, талибаните са най-близо до подбуждането на Ал Кайда във война против Съединени американски щати както постоянно е било.

Ал Кайда дава ясно да се разбере, че страната, която в миналото е била база за обмисляне на най-смъртоносната офанзива на американска земя, е свободна за наново потребление. " Съединените щати не са проблем за нашите афганистански братя, само че заради жертвите в афганистанската война американците в този момент са победени. Независимо дали републиканци или демократи - и двете са взели дефинитивно решение да се отдръпват от афганистанската война. "

Ако талибаните спазят обещанията си към Байдън, тогава всичко това е единствено агитация на Ал Кайда, само че в случай че не се извърши, всички залози за бъдещата опасност, която съставлява, отпадат.
 Командосите на Съединени американски щати се заемат с Китай и Русия, тероризмът към този момент не е приоритет
Командосите на Съединени американски щати се заемат с Китай и Русия, тероризмът към този момент не е приоритет

Разузнавателни мрежи, намиране и поразяване на цели на равностойни противници

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР