Този тип съдове за отпадъци се реализират за първи път

...
Този тип съдове за отпадъци се реализират за първи път
Коментари Харесай

Нов тип контейнери измерват отпадъците в Габрово

Този вид съдове за боклуци се осъществят за първи път в България точно в нашия град. Проектът се извършва отСкейл Лабс ЕООД в партньорство с Община Габрово.

Специалните боксове, създадени от габровската софтуерна компания „ Сенстейт Технолоджис “ АД, са сложени върху общоприети 1,1-кубикови контейнери за боклуци, намиращи се на сметосъбиращите площадки на ул. „ Петър Падалски “ № 1, 4 и 6. Боксовете са оборудвани със профилирани плъгини, които мерят размера на изхвърлените боклуци посредством приемни отвори с размер 5 и 20 литра. В допълнение към механичната част са планувани датчици, които дават информация за запълването на съдовете, повишението на температурата или сигнализират при вандалски прояви, а профилиран програмен продукт разрешава непрекъснато наблюдаване на положението на контейнерите. Автономната работа на датчиците е обезпечена от слънчев панел, подложен в горната част на бокса.

За да се обезпечи самостоятелен метод при отчитането на количествата, всяко от семействата разполага със лична карта, която отключва приемните отвори и разрешава изхвърлянето на боклуци. Напълно затворени за външен достъп (без карта), контейнерите за боклуци ще бъдат употребявани единствено от живущите в региона, ще предотвратят разпиляването на боклуци и ще подобрят визията на градската среда.

Освен практичната страна, в пилотния план е включена и система от тласъци за семействата. В първия месец от старта на плана е планувано класиране на семействата по отношение на това какъв брой постоянно употребяват новите съдове – най-успешните ще бъдат наградени. Следващото класиране ще бъде откакто системата от съдове бъде разширена и на площадките се слагат и контейнери за разделно събиране на боклуци от опаковки. Победителите тогава ще бъдат тези семейства, които постоянно изхвърлят боклуци, само че по-малко общ и повече рециклируем боклук. За да наблюдават месечните си данни, потребителите също имат достъп до онлайн платформата, където могат да следят личните количества боклуци, броя на изхвърляния и резултатите на своите съседи. Резултатитесе пресъздават в таблица, където семействата са класирани съгласно количеството изхвърлени смесени боклуци за избран интервал от време и по възрастова група.

Целта на плана е да се усъвършенства разделното събиране на отпадъците и да се проучват опциите на прекосяване към по-справедлив метод на пресмятане на такса „ битови боклуци “. Наблюденията и анализите, които ще бъдат директен резултат от плана, ще обобщят данните и ще покажат какви са настройките на потребителите, техния ангажимент към опазването на околната среда и преработването. Опитът от пилотната самодейност ще способства за образуване на привички и модели на ползване при ръководството на боклуци.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР