Този тест е съставен през XX век от унгарския психиатър

...
Този тест е съставен през XX век от унгарския психиатър
Коментари Харесай

Тестът на Сонди разкрива най-дълбокото ви скрито АЗ

Този тест е формиран през XX век от унгарския психиатър Леополд Сонди (Szondi Test). Идеята му била да изследва най-дълбоките репресирани (потиснати) импулси у индивида въз основата на благосклонност или неприязън, породени от характерни фотоси на психопати . Тестът е основан на общото допускане, че характерностите у другите, които ни тормозят са тези, които предизвикват неприязън у нас самите и по тази причина ги потискаме от най-ранна възраст.

Първо някои термини от логиката на психиката, които би трябвало да се знаят преди пускане на теста:

Репресия : Според концепцията на психоанализата, това е най-важният психичен предпазен механизъм, с който разполагаме. Неговата най-важна функционалност е трансфер на мисли и стремежи, с които се усещаме удобно, към подсъзнанието ни.

Отхвърляне/отричане : Ментален развой, при който изцяло отхвърляме най-дълбоките си импулси (нещата, които искаме), придобивайки таман противоположния модел на мечтаното държание.

Сублимация : Това е процесът на трансфер на нашите репресирани избори, положения или държания към такива, които са обществено допустими или потребни – да вземем за пример артистични действия, занимания, професионален избор, безобидни дребни привички и така нататък

Инструкции

НАЙ-НАПРЕД Разгледайте портретите на тези 8 души и изберете този, който в никакъв случай не бихте желали да срещнете на мрачно, тъй като неговото или нейното изображение провокира възприятие на омерзение и боязън у вас. След това прочетете интерпретацията, която подхожда на портрета, който сте избрали.

Важно: апелирам не разбирайте неправилно резултата от теста – той не значи, че имате някакво умствено разстройство , а единствено че е изработен по този начин, че да направи допускане за вероятните потиснати импулси за всеки вид персоналност в сходство с теорията на психоанализата.

Оригиналният тест включва 6 разнообразни групи от по 8 души, всеки от които е систематизиран като хомосексуален, садист, епилептик, истерик, кататоник, шизофреник, депресивен и фанатик. Тук прилагаме мини-версия на теста със единствено един сет от 8 портрета, защото е доста мъчно в подобен пост да се изложи цялостната версия с всички вероятни тълкования.

Интерпретации

1) Садист

Репресия

Възможно е да потискате някакви прекарвания от първите години на живота си, асоциирани с авторитаризъм в своето държание, потребност от доминация и податливост към неприятни планове. Ако сте избрали портрета на този преподавател, може да репресирате някои обидно или унизително държание към различен в своето подсъзнание.

Отхвърляне

Вероятно сте изцяло безобидно и миролюбиво творение, постоянно подготвени да помогнете на другите. Ако сте чиновник в офис, на директния ви шеф му е мъчно да се оправя с вас. Ако не желаете да извършите нещо, издигате бариери (например закъснявате за работа, с цел да демонстрирате, че сте в неприятно настроение). Често, когато би трябвало да се защитавате, избирате пасивната опозиция – неуважение, провокиране и предизвикателство, които в дълготраен проект изтощават този, който основава проблемите.

2) Епилептик

Репресия

Когато приказваме за личностни разстройства, асоциирани с мозъчни болести, увреждане и дисфункция (както се демонстрира в някои случаи на епилепсия), някои от диагностичните характерности могат да бъдат импулсивност, нервност и прояви на яд и експанзия. Ако този крепък благородник с кръгла глава провокира омерзение и боязън у вас, е евентуално да да сте потиснали в подсъзнанието някои от горните усеща и държания в ранното детство.

Отхвърляне

Най-вероятно сте благ и отзивчив човек. Като мирен и другарски надъхан, вие давате усещане за висока степен на отговорност и самоконтрол. Стабилни сте в възприятията си и елементарно се свързвате с хората, а също и с хрумвания и обекти.

3) Кататоник

Репресия

Някои от характерностите на това умствено разстройство допускат несъразмерна стимулация на въображението, мозъчните процеси като цяло и негативизъм. Ако този небръснат, само че ухилен вид на портрета е провокирал отрицателни чувства у вас, може би имате потисната хиперактивност в мозъка, която можеше да докара до загуба на връзка с действителността, в случай че не беше трансферирана към подсъзнанието.

Отхвърляне

Имате податливост към приучване към стереотипно държание и не харесвате нововъведенията и смяната. Може би сте нерешителен и срамежлив човек, за който е мъчно да се приспособява към нови обстановки. Най-големият ви боязън е да не загубите самоконтрол. Сковани сте в държанието си, постоянно заемате защитна позиция и е допустимо да сте подтиснат човек, който в никакъв случай не се отклонява от общоприетия „ поведенчески кодекс “.

4) Шизофреник

Репресия

Шизофренната персоналност се характеризира с интензивна незаинтересованост, нарушавания в мисловния развой и несъвместими страсти. Ако от този равнодушен взор и лице като за игра на покер ви побиват тръпки, евентуално потискате възприятие на равнодушие към близките и „ оттегляне от нещата “ в ранна фаза на детството.

Отхвърляне

Вероятно сте много обществен човек. Вярвате в социализирането и връзката с другите, а те от своя страна се радват на вашата компания и постоянно се виждате. Цялата социалност обаче е малко лъжлива и евентуално крие изолиран човек, който от самото начало живее с възприятието, че е самичък. Връзките ви евентуално наподобяват безлични и изкуствени, защото им липсва същинското възприятие. Дълбоко в себе си може да усещате, че не се нуждаете от другите, нито от взаимното битие с тях.

5) Истерик

Репресия

Някои от персоналните черти на истерика включват изкуствени и нестабилни страсти, егоизъм и ексхибиционизъм. Ако сте избрали странната дама с тежките вежди за индивида, който ви плаши най-вече, евентуално е тъй като сте потиснали ненаситно предпочитание да сте в центъра на вниманието и жадност за непознатото утвърждение.

Отхвърляне

Създавате усещане на непретенциозен и откровен човек. В реалност обаче, както изглеждате тихи и срамежливи, може да сте завладени от голямо и непреодолимо предпочитание да очаровате близките. Вие се грижите доста усърдно за външния си тип и за държанието си. Внимавате постоянно да сте елегантни и добре облечени, комбинирайки облекла и аксесоари, които да притеглят вниманието и комплиментите на другите.

Сублимация

Такива хора е евентуално да изберат рядка/екстравагантна специалност или занимание.

6) Депресивен

Репресия

Липса на самонадеяност, съществуване на възприятие за непълноценност и виновност са главните признаци на депресията. Фактът, че това безобидно създание е олицетворение на отвращението за вас, може да значи, че сте надълбоко депресиран човек, който съумява да държи признаците под надзор.

Отхвърляне

Може би сте отзивчив и нехаен човек. Винаги сте динамични, демонстрирате убеденост и оптимизъм. Понякога, несъмнено, се разочаровате, може да манифестирате дистимия (форма на хронична депресия) и потиснатост ( “синдрома на тъжния смешник ”). Може също да сте подозрителни и мрачни.

Сублимация

Много е евентуално да прехвърлите депресивната наклонност към ролята да бъдете психолог на всички останали и да търсите решение на проблемите на близките.

7) Маниак

Репресия

Някои от диагностичните характерности на манията са екстровертност, свърхстимулация, самонадценяване, необмислено напръскване на пари и страсти. Ако това симпатично лице ви се вижда непоносимо, евентуално вътре във вас се крие необикновен тип неспокойствие и възбуденост, които в случай че не се управляват, могат да ви трансфорат във маниак.

Отхвърляне

Много е евентуално да сте човек, който не желае да предизвика със своето държание и който ненавижда шума, крайностите и ексцесиите. Вие сте образец за поверителност, въздържаност и мярка. Вие сте разумни и спестовни и държанието ви постоянно е под надзор.

8) Дисоциативно разстройство на идентичността

Репресия

Този вид персоналност се показва в желанието на човек да живее и да бъде одобряван като част от противоположния пол. Ако този млад мъж ви наподобява рисков и перверзен, може в ранно детство да сте потиснали проблем обвързван с идентичността и по съответно проблем с половата еднаквост.

Отхвърляне

Ако защитният механизъм на отричането е сработил, може да проявявате податливост към изрично подтвърждаване на биологичния си пол. В подобен случай, вашето държание, обноски, външен тип акцентират обстоятелството, че сте „ същински “ мъж или „ същинска “ жена. Ако сте мъж, евентуално сте същински мачо. Ако пък сте жена, се стремите постоянно да сте секси, да флиртувате и да притегляте мъжете.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР