Тoзи текст е написан от Хари Браун, който я посвещава

...
Тoзи текст е написан от Хари Браун, който я посвещава
Коментари Харесай

„Никой не ти дължи нищо“ - коледното писмо на един баща към дъщеря му

Тoзи текст е написан от Хари Браун, който я посвещава на 9-годишната си щерка. Материалът е оповестен във вестникарска колонка в Съединени американски щати на 25 декември 1966 година

Днес ние я споделяме, с цел да си напомним, че най-важно е да ценим себе си и хората, които ценят нас.

Защото... Никой не ти дължи нищо.

***

Скъпа дъще,

Коледа е и имам нормалния проблем с избора какво да ти подаря. Знам, че може да се зарадваш на доста неща – книги, игри, облекла. Но съм лакомец. Искам да ти дам нещо, което ще остане с теб повече от няколко месеца или години.

Искам да ти дам подарък, който може да ти припомня за мен всяка Коледа.

Ако би трябвало да ти дам единствено едно нещо, бих желал то да е една елементарна истина, която ми лиши доста години, с цел да я схвана. Ако я научиш в този момент, тя ще обогати живота ти по стотици способи. И може да те защищити от конфликта с доста проблеми, раняващи хората, които не са я научили.

Истината просто е:

Никой не ти дължи нищо.

Значението

Как може едно толкоз просто изказване да е толкоз значимо? Може да не наподобява такова, само че разбирането му може да благослови целия ти живот.

Никой не ти дължи нищо.

 Thinkstock

Това значи, че никой не живее за теб, детето ми. Защото никой не е теб. Всеки човек живее за себе си. Неговото лично благополучие е единственото нещо, което той персонално може да почувства. Когато осъзнаеш, че никой не ти дължи благополучие или каквото и да е друго, ще бъдеш освободена от упованията какво би трябвало да се случи.
 Дядо Коледа, донеси ни доста козметика! Edna предлага Дядо Коледа, донеси ни доста козметика!
Това значи, че никой не е задължен да те обича. Ако някой те обича, то е тъй като има нещо особено в теб, което му дава благополучие. Открий кое е това особено нещо и пробвай да го направиш по-силно в теб, с цел да бъдеш по-обичана.

Когато хората вършат нещо за теб, то е тъй като желаят – тъй като ти по някакъв метод им даваш нещо скъпо, което ги кара да желаят да те вършат удовлетворена. Не тъй като някой ти дължи нещо.

Никой не е задължен да те харесва. Ако приятелите ти желаят да бъдат с теб, не е по обвързване. Намери какво прави другите щастливи, с цел да пожелаят те да бъдат покрай теб.

Никой не е задължен да те почита. Някои хора може даже да бъдат груби с теб. Но щом осъзнаеш, че тези хора не са длъжни да бъдат положителни с теб, ще се научиш да избягваш личностите, които биха те наранили. Защото ти също не им дължиш нищо.

Живей живота си!

Никой не ти дължи нищо.

 Thinkstock

Ти дължиш на себе си да бъдеш допустимо най-хубавият човек, който можеш да станеш. Защото в случай че си такава, другите ще желаят да бъдат с теб, ще желаят да ти дават неща в подмяна на това, с което ти ги даряваш. Някои хора ще изберат да не бъдат с теб заради аргументи, които нямат нищо общо с теб самата. Когато това се случи, потърси другаде връзките, които желаеш. Не превръщай казуса на някой различен в собствен личен.

Щом научиш, че би трябвало да заслужаваш любовта и уважението на хората, в никакъв случай няма да очакваш невъзможното и няма да се разочароваш. Хората не са длъжни да споделят своите движимости с теб, нито възприятията и мислите си. Ако го вършат, то ще е тъй като си заслужила тези неща.

И тогава, щом схванеш това, ще имаш всички вероятни аргументи да бъдеш горда с любовта, която получаваш, с уважението на приятелите си, с материалните придобивки, които си спечелила .

Ако го осъзнаеш, ще можеш да губиш движимостите си. Те не са твои по право, постоянно би трябвало първо да ги заслужиш.

 Thinkstock

Моят опит

Голям товар падна от раменете ми в деня, когато осъзнах, че никой не ми е задължен за нищо. Много дълго си мислих, че има неща, на които бях отдаден, които носих - физически и прочувствено – пробвайки да ги събера.

Но, никой не ми дължи морални упътвания, почитание, другарство, вежливост или интелигентно държание. И щом осъзнах това, всички мои връзки станаха по-задоволяващи. Фокусирах се да бъда с хора, които същински желаеха да вършат нещата, които аз желая те да вършат.

Това схващане ме подари с положителни другари, бизнес сътрудници, любовници, благоприятни условия за продажби и срещи с непознати. То непрекъснато ми припомня, че мога да получа всичко, което желая, единствено в случай че мога да вляза в света на другия човек. Трябва да разбирам по какъв начин той мисли, какво има вяра, че е значимо, какво желае. Само тогава мога да го помоля да ми даде това, което желая.

И единствено тогава мога да кажа дали в действителност желая да бъда обвързван с някой човек. И мога да запазя значимите връзки за тези, с които имам най-вече общо.

Не е елементарно да се заключи накратко какво ми беше нужно през годините, с цел да науча тази истина. Но, може би в случай че ти четеш и препрочиташ този подарък всяка Коледа, смисълът на писмото ще ти става малко по-ясен с всяка минала година.

 татко и щерка Thinkstock

Надявам се.

Защото желая повече от всичко на света ти да схванеш тази елементарна истина, която ще те освободи: никой не ти дължи нищо.

Редактор: Росица Костадинова
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР