Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а

...
Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а
Коментари Харесай

Суперкомпютър ще заработи у нас през 2021-ва г.

Този суперкомпютър е освен за медицина, за медикаменти, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди интервенции, съпоставения и заключения. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на формалната гала в " София Тех парк " във връзка полагането на алегорична първа копка на постройката, в която ще се обитава българският суперкомпютър.

Проектът за високопроизводителната машина се осъществя от консорциум " Петаскейл суперкомпютър - България " с водещ сътрудник " София Тех Парк ".

България е една от осемте страни в Европа, в които ще проработи европейски суперкомпютър на международно ниво.

Премиерът Борисов посочи, че базирането му у нас ще подкрепи извънредно доста и развиването на автомобилните клъстери, както и секторите просвета и нововъведения.

Той добави, че сходни планове ще останат в интерес на генерации напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа.

" Да благодарим на Европейската комисия, само че да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което започва през днешния ден ", уточни Борисов и изрази вяра, че след превъзмогване на последствията от ковид стопанската система бързо ще се възвърне и доста нови вложители ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощност на Европа. Кандидатурата на България беше утвърдена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха определени 8 местоположения, на чиято територия да бъдат построени суперкомпютри. У нас той би трябвало да проработи до края на февруари 2021 година

Държавното финансиране в плана, в това число прогнозните оперативни разноски за първите 5 години на употребата, е в размер на 12 млн. евро, а целият план е на стойност към 18 млн. евро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР