Този спор се води от векове. Държавата има две имена

...
Този спор се води от векове. Държавата има две имена
Коментари Харесай

Марка, градена с векове. Бхарат - така ли вече ще наричаме Индия

Този спор се води от епохи. Държавата има две имена съгласно конституцията си. Националистическото държавно управление в този момент желае да остави единствено едното. За едни това е отменяне на колониалното минало, а за други - опит за деформиране на историята. Ще назоваваме ли Индия Бхарат?

Индия има две публични имена, само че с едното от тях е известна по целия свят.

На последната среща на Г-20 тя се показа с другото - Бхарат. Въпреки че страната рядко е наричана по този начин в чужбина, в самата страна двете имена са равносилни, а разногласието кое да надделее е древен.

Сега националистическата власт в Ню Делхи го възобнови. Така разгневи опозицията и накара други страни да се запитат какво значи Бхарат.
Защо Ню Делхи заприказва за промяна
Въпросът за преименуването на Индия породи, откакто на срещата на страните от Г-20 на 9 септември министър председателят Нарендра Моди, който беше и хазаин на събитието, седна зад табелка с надпис Бхарат, изписан на латиница.

Също по този начин в поканите за формалната вечеря, които бяха на британски език, Драупади Мурму беше назван като президент на Бхарат.

В същото време на логото на срещата на Г-20 бяха изписани и двете имена - Бхарат на хинди и Индия на британски, като до момента се използваше най-вече името Индия.

Традиционно в поканите, които издават индийските управляващи, името Индия се загатва, когато текстът е на британски, а Бхарат - когато е на хинди.

написа, че в британската листовка на Г-20 за задграничните делегати, озаглавена " Бхарат, майката на демокрацията ", е било посочено, че " Бхарат е формалното име на страната " и индийските публични лица на срещата на върха на Г-20 към този момент ще носят етикети, които гласят: " Бхарат - публично ".
Защо тъкмо Бхарат
Когато през 1947 година английската колониална власт е свалена дефинитивно, Индия остава с три имена с друга история, конотация и легитимност, написа още Гардиън.
Някои поддръжници на името Бхарат настояват, че Индия е название, обещано от английски колонизатори
Въпреки че някои поддръжници на името Бхарат настояват, че Индия е название, обещано от английски колонизатори, съгласно историци то предхожда колониалното ръководство на Англия с епохи. Смята се, че произлиза от река Инд, която на санскрит се е наричала Синдху. Името е употребявано в разнообразни разновидности от преминаващите преди над 2000 години пътешественици от Персия, Древна Гърция и Римската империя.

Второто име, което се е употребило в продължение на епохи във връзка с огромна част от централната и северната част на днешна Индия, е Хиндустан .

Третото е Бхарат. То се появява в античен санскритски текст от към 1500 година пр.н.е. като название на клана Бхарата - едно от главните племена в Северна Индия. Бхарата произлиза от именития едноименен цар, упоменат в санскритския епос " Махабхарата ", който съгласно индусите е бащата на индийската раса.

През 1949 година, когато е направена конституцията на Индия, след доста разногласия е решено Индия и Бхарат да останат публични имена, а Хиндустан да отпадне.

Днес Индия се употребява в диалозите на британски език, а на множеството други локални езици - Бхарат.
Защо Ню Делхи желае да върне остарялото име
Правителството на Моди следва хиндуистка националистическа идеология, като ръководещата партия Бхаратия Джаната (БД) постоянно е подкрепяла концепцията страната да се споделя Бхарат.

БД отхвърля слуховете, че обмисля смяна на формалното име, само че представители на властта предложиха Бхарат да вземе превес над Индия.
За да се случи публична смяна, ще е нужно изменение на конституцията
За да се случи публична смяна, ще е нужно изменение на конституцията, което би трябвало да бъде признато с болшинство от две трети в двете камари на Народното събрание.

Опозиционните партии осъдиха дейностите на ръководещите на срещата на Г-20 и показаха позиция, че БД пробва да ги нападна, откакто наскоро те се сплотиха в коалиция с акронима ИНДИЯ.

Мамата Банерджи , основен министър на Западна Бенгалия, назова това „ очевиден опит за деформиране на историята на страната “.

Шаши Тарур , политик от главната опозиционна партия на Конгреса, изрази мнение, че и двете имена носят стойност. „ Въпреки че няма конституционно несъгласие против наричането на Индия „ Бхарат “, което е едно от двете публични имена на страната, уповавам се, че държавното управление няма да бъде толкоз неуместно да се откаже изцяло от „ Индия “, която има неизчислима стойност на марка, градена с епохи ", сподели Тарур.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР