Този смог, който беше в София е от типа лондонски

...
Този смог, който беше в София е от типа лондонски
Коментари Харесай

Климатологът Георги Рачев обяви в ранна прогноза за февруари кога ще е най-снежно и студено

Този смог, който беше в София е от вида лондонски вид. Но и през лятото има проблем. Тогава се получава лосанджелески вид смог, който вие не виждате и не може да разберете, че ни вреди. Преди да усетим едно парене горе в трахеята, не знаем, че има проблем. През зимата най-малко има тревога, тъй като го виждаме. Това съобщи климатологът доцент Георги Рачев в ефира на Българска национална телевизия.

Според прогнозата до 20 няма заплаха за наднормени количества замърсители. След 20-и има антициклон и има предпоставки още веднъж за замърсяване, което е рисково за хората. След 22 януари ще има един антициклон, посочи доцент Рачев.

„ Вече има динамичност за промяна на синоптичната конюнктура. От през днешния ден до към сряда ще има високо атмосферно налягане. Между 18 и 20 януари два средиземноморски циклона ще минат тъкмо над България и ще има предпоставки да паднат много превалявания дъжд, а в планините – сняг. Температурите ще паднат до 10 градуса “, уточни още той.

Динамично време ни чака през цялата седмица. Ще стартира да вали при Черноморието. При планините преваляванията няма да бъдат от дъжд, а от сняг. Неделя и понеделник ще бъдат може би най-студените дни. Сутрешните температури ще са от -4 до -6 градуса “, съобщи специалистът.

По думите му до момента имаше една температурна особеност. „ Връщаме се към зимното време. По-хладно и по-мрачно. По-опасно ще е през фазовия преход – дъжд и сняг ще има през събота и неделя в Предбалкана и Рило-родопския масив. София ще се измъкне по терлички и снежната завивка няма да надвиши 4-5 см “, счита климатологът.

26-и януари е надалеч, само че ще има антициклонно положение с -6 градуса - студено време “, съобщи още той.

Той направи и ранна прогноза за идващия месец.

„ За февруари към този момент наклонността е да бъде малко по-топъл с естествени превалявания. Сърбия смени дълготрайната си прогноза и от относително изсъхнал февруари месец, го дава за естествен. Убеден съм, че до 22 януари в планините ще има доста по-хубав сняг за спортуване и отмора “, приключи специалистът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР